A mund të jetë stresi vdekjeprurës për jetën tuaj?

Stresi kronik nuk është i mirë për trupin. Është një faktor rreziku për një sërë gjendjesh dhe sëmundje, duke përfshirë sëmundjet psiqike, sëmundjet e zemrës, diabetin dhe madje edhe zhvillimin e tumoreve kancerogjene.

Deri sa stresi është një përgjigje e natyrshme ndaj rrezikut të perceptuar, stresi kronik mund të çojë në komplikime të shëndetit fizik dhe mendor madje edhe vdekje të hershme.

Stresi është një përgjigje e natyrshme ndaj situatave të reja, sfiduese ose kërcënuese. Përjetimi i stresit është pjesë e të qenit gjallë, por mund të bëhet dërrmuese, duke shkaktuar mosfunksionim të përditshëm dhe madje duke çuar në komplikime serioze shëndetësore.

Stresi në vetvete nuk paraqet një problem, por mund të bëhet problem kur del jashtë kontrollit dhe fillon t’ju pengojë të përjetoni potencialin tuaj të plotë.

Për shembull, stresi para një testi mund të ndihmojë në motivimin e një personi për të studiuar, për t’u paraqitur në kohë dhe për të punuar shumë për të pasur sukses. Por nëse stresi nuk është diçka që ju dini si ta trajtoni, menaxhoni ose ta kontrolloni, mund të funksionojë në të kundërtën.

Në shembullin e mësipërm, stresi para testit mund të përshkallëzohet në ankth të plotë të testit dhe të kufizojë aftësinë tuaj për të studiuar, për të qenë në kohë dhe për të përfunduar detyrën.

Stresi është një përgjigje që duhet të arrijë kulmin dhe të zgjidhet. Nuk duhet të zgjasë pafundësisht (dmth., pas testit, ndjenjat e stresit të testit duhet të largohet).

Nëse përgjigja juaj ndaj stresit vazhdon pas kësaj, dhe bëhet e pakontrolluar (dmth. bëhet kronike), mund të çojë në probleme të shëndetit mendor dhe fizik, duke përfshirë ankthin dhe depresionin, sëmundjet e zemrës dhe madje edhe vdekjen.

Si ndikon stresi në trupin tuaj

Stresi prek çdo pjesë të trupit

Sipas Shoqatës Amerikane të Psikologjisë, stresi afatshkurtër prek të gjitha sistemet, duke përfshirë:

Muskuloskeletal (p.sh., shtrëngimi dhe tensioni i muskujve)

Frymëmarrje (dmth. frymëmarrje e shpejtë ose e cekët)

Kardiovaskulare (p.sh. rritje e rrahjeve të zemrës, rritje e presionit të gjakut)

Endokrine, gastrointestinale, nervore dhe riprodhuese: çlirimi i hormonit të stresit,

Këto reagime natyrore janë krijuar për të arritur kulmin dhe rënien. Kur nuk ndodhin, sëmundjet mund të ndodhin për shkak të stimulimit të tepërt të përgjigjes ndaj stresit.

Sëmundjet e shkaktuara nga stresi

Ndërsa stresi afatshkurtër mund të përmirësojë reagimin e sistemit imunitar, dihet mirë se stresi kronik e ngarkon rëndë sistemin imunitar. Stresi kronik gjithashtu krijon ndryshime strukturore në tru që ndikojnë në funksionimin.

Në një përmbledhje kërkimore e vitit 2021 nga një burim i besuar zbuloi se sëmundjet dhe gjendjet e mëposhtme janë të lidhura drejtpërdrejt me stresin kronik:

ankthi

depresioni

dhimbje

lodhje

Stresi kronik shoqërohet me kushtet e mëposhtme shëndetësore:

sëmundjet e zemrës dhe mosfunksionimi (përfshirë aritminë dhe sulmin në zemër)

çrregullime të tretjes

çrregullime të kujtesës

diabetit

kanceri (veçanërisht zhvillimi i një tumori të gjirit)

A mund të shkaktojë stresi vdekjen?

Shumë njerëz mund të vërejnë ndikimin e stresit në shëndetin dhe cilësinë e jetës dhe të pyesin veten, a është stresi vrasësi numër një? Për shkak se është i lidhur drejtpërdrejt me gjashtë shkaqet kryesore të vdekjes, stresi mund të quhet vrasës i heshtur.

Një studim i vitit 2021 tregon se stresi fizik dhe mendor mund të çojë në vdekje të papritur kardiake (SCD). Kështu, stresi mund të shkaktojë vdekje të papritur nga një atak në zemër, por mund të kontribuojë në komplikime shëndetësore afatgjata, siç janë çrregullimet e përdorimit të substancave, që çojnë në vdekje të hershme.

Për shembull, nëse një person mëson të përballet me stresin duke përdorur drogë ose alkool, kjo gjithashtu rrit rrezikun e ndërlikimeve shëndetësore të lidhura dhe vdekjes së hershme. Stresi është një faktor rreziku për çrregullimet e përdorimit të substancave.

Stresi i lidhur me punën është një faktor i drejtpërdrejtë në vdekjen e rreth 120,000 njerëzve çdo vit. Meqenëse “stresi” nuk ka gjasa të përmendet si shkak i vdekjes, megjithatë, numri real mund të jetë shumë më i lartë nëse heqim shkaqet pas, për shembull, SCD.

Një studim tjetër, i botuar në revistën Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, tregon një rrezik gati 50 për qind të rritur të vdekjes së hershme për shkak të stresit kronik dhe depresionit në krahasim me nivelet më të ulëta të stresit dhe depresionit.

Shkaqet e mëposhtme kryesore të vdekjes janë në një farë mënyre të lidhura me mënyrën se si stresi shfaqet në sëmundje dhe përkeqëson simptomat e gjendjeve kronike.

Gjashtë shkaqet kryesore të vdekjes në Shtetet e Bashkuara që ndikohen nga stresi emocional janë:

sëmundjet e zemrës

kanceri

sëmundjet e mushkërive dhe çrregullimet e frymëmarrjes

lëndime aksidentale

cirroza e mëlçisë

vetëvrasje

Stresi i përkohshëm ose afatshkurtër nuk është gjë e keqe. Është një përgjigje e natyrshme dhe e shëndetshme ndaj një kërcënimi të perceptuar. Pavarësisht nga shkaku, stresi ndikon në çdo sistem që mban trupin dhe trurin tuaj në funksion.

Pra, kur stresi nuk trajtohet, ai mund të krijojë probleme të shëndetit fizik dhe mendor, duke përfshirë ndryshime strukturore në trurin tuaj dhe mosfunksionim të sistemit imunitar.

Stresi kronik nuk është i mirë për trupin. Është një faktor i njohur rreziku për një sërë sëmundjesh dhe gjendjesh, duke përfshirë sëmundjet psiqike, sëmundjet e zemrës, diabetin dhe madje edhe zhvillimin e tumoreve kancerogjene.

Ajo lidhet gjithashtu me vdekjen e hershme, ose vdekjen e papritur për shkak të një ataku në zemër, goditje në tru ose probleme të zgjatura shëndetësore që dëmtojnë trupin dhe mendjen tuaj. Stresi kronik gjithashtu mund të çojë në lëndime aksidentale dhe rritje të rrezikut për vetëvrasje.

Stresi nuk shkakton vdekjen, por kontribuon drejtpërdrejt në vdekjen e papritur dhe të hershme. Ekzistojnë mënyra se si mund të mësoni të menaxhoni stresin vetë, ose mund të flisni me një profesionist të shëndetit mendor për udhëzime. Ndihma është gjithmonë e disponueshme.