A po kthehet fruthi? Sa duhet të shqetësohemi dhe çfarë mund të bëjnë prindërit për ti mbrojtur fëmijët e tyre?

Fruthi (morbili) është një sëmundje shumë ngjitëse e shkaktuar nga virusi i fruthit. Ai përhapet lehtë përmes ajrit nga një person i infektuar që kollitet ose teshtin. Dhe simptomat zakonisht përfshijnë ethe dhe skuqje. Komplikimet nga infeksioni i lisë së dhenve janë të zakonshme dhe mund të varrojnë nga të lehta, si diarreja, e deri tek ata më serioze, si pneumonia dhe inflamacioni i trurit.

A po kthehet fruthi? Sa duhet të shqetësohemi dhe çfarë mund të bëjnë prindërit për ti mbrojtur fëmijët e tyre?

Fruthi është një sëmundje shumë ngjitëse e shkaktuar nga virusi i fruthit. Ai përhapet lehtë përmes ajrit nga një person i infektuar që kollitet ose teshtin. Dhe simptomat zakonisht përfshijnë ethe dhe skuqje. Komplikimet nga infeksioni i lisë së dhenve janë të zakonshme dhe mund të varrojnë nga të lehta, si diarreja, e deri tek ata më serioze, si pneumonia dhe inflamacioni i trurit. Fruthi është një sëmundje mjaft serioze. Edhe para se të shpikej vaksina kundër lisë në vitet e hershme të 1960-ës dhe e njëjta të gjente zbatim, vlerësohet se çdo vit ka rreth 2 milionë vdekje që i atribuohen fruthit. Dhe kjo është kryesisht tek fëmijët.

Pse po vërejmë një rishfaqje të fruthit dhe sa të shqetësuar duhet të jemi?

Masat që vendosë, për pandeminë COVID 19, si mbajtja e maskave, puna në internet dhe kufizimet e udhëtimit, kanë ngadalësuar gjithashtu transmetimin e sëmundjeve të tjera të frymëmarrjes, përfshirë fruthin. Ndërsa këto kufizime janë lehtësuar, ne po shohim një rritje të numrit të rasteve të raportuara të fruthit, veçanërisht në Afrikë, Lindjen e Mesme dhe Azinë Juglindore. Kjo është veçanërisht shqetësuese pasi ka pasur një rritje të numrit të fëmijëve që kanë humbur dozat e vaksinimit rutinë të fruthit për shkak të ndërprerjes së shërbimeve shëndetësore gjatë pandemisë COVID 19.

Në vitin 2021, kishte rreth 25 milionë fëmijë që humbën dozën e parë të vaksinave të fruthit. Në vitin 2019 arriti në 20 milionë. Dhe nëse ju kujtohet, në vitin 2019 ne patëm shpërthimet më të mëdha të lisë që kemi parë në dy dekadat e fundit. Për të parandaluar përsëritjen e vitit 2019, duhet të sigurojmë që ata që kanë humbur vaksinën e fruthit të vaksinohen.

Çfarë mund të bëjnë prindërit për të mbrojtur fëmijët e tyre nga lija e dhenve?

Mbrojtja më e mirë kundër fruthit është vaksinimi. Vaksina e lisë është e sigurt dhe efektive, dhe që nga prezantimi i saj, miliarda doza janë dhënë globalisht, duke parandaluar sëmundje të rënda dhe vdekje. Edhe nëse ju ose fëmija juaj keni humbur një nga dozat e planifikuara të vaksinës kundër lisë së dhenve, nuk është problem. Ju mund të vaksinoheni menjëherë. Është e rëndësishme të mbani mend se vaksinimi kundër lisë së dhenve mbron gjithashtu nga të gjitha imunizimet tuaja të tjera. Një përfitim i shtuar i vaksinimit është se ju gjithashtu mbroni familjen dhe anëtarët e komunitetit tuaj nga sëmundja e lisë së dhenve.

Dhe kjo është veçanërisht e rëndësishme për të vegjlit se duhet të vaksinohen ose ata që janë të sëmurë ose të imunizuar. Nëse keni pyetje ose shqetësime specifike në lidhje me fruthin ose kohën e vaksinimit të fruthit, unë do t’ju rekomandoja të flisni me mjekun tuaj.

Dr. Patrik O’Konor

Burimi:https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode–87—is-measles-making-a-comeback