A po kthehet kovidi afatgjatë në një pandemi të re: Kjo është simptoma e koronës për të cilën nuk flitet sa duhet

Omicron mund të ndikojë në zhvillimin e Covid-it afatgjatë, shkaqet e të cilit nuk dihen dhe për të cilin aktualisht nuk ka kurë. Një grup problemesh mund të jetë veçanërisht i rrezikshëm.

Edhe pse dihet prej kohësh se COVID-19 mund të ketë simptoma të ndryshme që i ngjajnë ftohjes dhe gripit, njerëzit ende flasin për koronavirusin dhe nëse ai prek kryesisht sistemin e frymëmarrjes. Ky është veçanërisht rasti me përhapjen e variantit omikron të virusit, i cili shkakton një formë më të lehtë të sëmundjes tek njerëzit që nuk janë në rrezik për të zhvilluar formë serioze të saj.

Megjithatë, omicron mund të ndikojë në zhvillimin e Covid-it të gjatë, shkaqet e të cilit nuk dihen dhe për të cilin aktualisht nuk ka kurë. Një grup problemesh mund të jetë veçanërisht i rrezikshëm.

COVID shpesh shkakton probleme neurologjike

Që nga fillimi i pandemisë, ka qenë e qartë se simptomat e Covid-it mund të zgjasin me javë dhe muaj pasi virusi të dalë nga qarkullimi, i cili kthehet në një fenomen të quajtur “covidi i afatgjatë”. Edhe rastet e lehta të Covid mund të rezultojnë në simptoma afatgjata. Pikërisht për shkak se varianti omicron është kaq ngjitës, mund të përballemi me një epidemi të gjatë të Covid në muajt e ardhshëm.

Ekziston gjithashtu një aspekt shumë serioz i COVID: Ai mund të ndikojë në sistemin neurologjik te disa njerëzve, duke shkaktuar një gamë të gjerë simptomash që mund të jenë të rënda – duke përfshirë lodhje dobësuese, marramendje dhe madje vështirësi në gjetjen e fjalëve dhe gëlltitjes.

“Nuk mund t’i them fjalët me zë të lartë”

Një media amerikane ka zhvilluar një intervistë me një grua nga Seattle, e cila pasi kaloi Covid-in, duhet të vizitojë një logopede disa herë në javë për t’u marrë me problemin e gjetjes së fjalëve. “Burri im më bëri një pyetje dhe unë nuk mund të përgjigjesha. Fillova të kisha vështirësi në të folur. Kam fjalë në kokë, por nuk mund t’i them me zë të lartë”, tha ajo.

Covid mund të “godas” sistemin nervor qendror

Studiuesit thonë se këto simptoma neurologjike, të cilat mund të përfshijnë lodhje kronike, probleme me zërin, marramendje, puls të shpejtë dhe vështirësi në gëlltitje, mund të lidhen me virusin që dëmton një nerv që është pjesë e sistemit nervor qendror.

Në një studim të kryer nga studiues spanjollë, ata vëzhguan se si funksionon ky nerv te njerëzit që kanë kohë që kanë Covid afatgjatë. Ata zbuluan se 66% e tyre kishin të paktën një simptomë që tregonte mosfunksionimin e atij nervi. Simptomat më të zakonshme ishin diarreja (73%), rrahjet e shpejta të zemrës (59%), marramendja (45%), problemet e gëlltitjes (45%), problemet me zërin (45%) dhe presioni i ulët i gjakut (14%). Kohëzgjatja mesatare e simptomave ishte 14 muaj. 

Si të zvogëloni rrezikun e zhvillimit të Covid-it afatgjatë?

Për të reduktuar rrezikun e zhvillimit të Covid-it afatgjatë, rekomandohet marrja e të dy dozave të vaksinës ose një doze përforcuese. Një rishikim i 15 studimeve shkencore tregoi se vaksinimi zvogëlon shanset e zhvillimit afatgjatë të Covid-it dhe madje redukton simptomat e Covid-it afatgjatë nëse keni qenë të infektuar në momentin e vaksinimit.