BËNI KUJDES QË TANI: Këto probleme shëndetësore shfaqen më shpesh në vjeshtë dhe dimër

Dimri dhe vjeshta mbartin rreziqe të shumta shëndetësore.

Ekziston gjithashtu një numër i madh i sëmundjeve që shfaqen gjatë gjithë vitit, por ato sigurisht që janë më të shumta kur vijnë ditët e ftohta kur zgjohen viruse të ndryshme. Ja çfarë ju kërcënon në stinën e vjeshtës dhe dimrit.

FTOHJA

Ekziston një arsye pse muajt e ftohtë quhen periudha e ftohjeve. Gjegjësisht, ka rreth 200 viruse që mund të shkaktojnë ftohje, por disa zgjohen pikërisht kur vijnë ditët e ftohta. Një arsye tjetër pse ne shpesh ftohemi në këtë periudhë të vitit është se ne kalojmë më shumë kohë në ambiente të mbyllura, ku shpesh ka më shumë njerëz, kështu që ne jemi më të ekspozuar ndaj viruseve. Në kundërshtim me atë që besojmë, nuk mund të ftoheni nëse dilni jashtë dhe nuk jeni veshur mirë.

GRIPI

Një simptomë që do t’ju ​​tregojë se është pikërisht gripi është temperatura e lartë e trupit. Edhe pse temperatura në raste të rralla shfaqet edhe tek ftohjet, tek gripi do të jetë më e lartë se 39 gradë. Pacientët gjithashtu përjetojnë dobësi që mund të zgjasë deri në tre javë. Përveç këtyre simptomave, një person i infektuar me grip mund të përjetojë dhimbje të fytit si dhe dhimbje në gjoks, por mund të shfaqet edhe kollitje dhe teshtitje. Dhimbja e kokës dhe dhimbjet e trupit ndjekin pacientin gjatë gjithë rrjedhës së sëmundjes. Tek të moshuarit dhe ata me imunitet më të dobët, gripi mund të jetë fatal.

Sezoni i gripit fillon në tetor, ndërsa shumica e rasteve janë gjatë dimrit. Edhe pse numri i pacientëve ndryshon nga viti në vit, sipas Qendrës për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve, vaksinimi në kohë do të zvogëlojë shanset tuaja për të zhvilluar sëmundjen deri në 60 përqind.

DHIMBJE FYTI

Më i zakonshëm është inflamacioni viral i fytit, ku ilaçe të ndryshme nuk do të funksionojnë, por në shtëpi mund të lehtësoni simptomat me ndihmën e hidratimit të bollshëm – shumë çaj, inhalim, vitamina, preparate popullore të tilla si gargarë me çaj sherebele dhe sigurisht pushimi. E rëndësishme është që të telefononi mjekun në ditën e parë të inflamacionit. Dhimbja e fytit mund të jetë simptomë e ftohjes dhe gripit, por gjithashtu mund të shkaktohet edhe nga alergjitë.

INFLAMACIONI STREPTOKOKAL I FYTIT

Rreth 10 për qind e dhimbjeve të fytit janë bakteriale dhe shpesh shkaktohen nga bakteri streptokok. Për shkak se është sëmundje shumë infektive, ajo përhapet më lehtë në ambiente të mbyllura ku po qëndrojnë një numër i madh njerëzish. Ndryshe nga inflamacioni viral, kjo mund të ketë pasoja më të këqija, të tilla si inflamacioni i veshkave.

INFLAMACIONI I MUSHKËRIVE

Inflamacioni i mushkërive ose pneumonia është inflamacion akut, infektiv i parenkimës së mushkërive që prek hapësirat alveolare. Grupet më të rrezikuara janë fëmijët shumë të vegjël me sistem mbrojtës të pazhvilluar dhe në përgjithësi njerëzit me sëmundje kronike dhe dëmtime të sistemit imunitar, ndërsa tek personat mbi 65 vjeç, pneumonia është jashtëzakonisht e rëndë dhe shpesh fatale. Sidoqoftë, një rezultat i ngjashëm mund të ndodhë për shkak të mos njohjes së simptomave të sëmundjes dhe mosvajtjes tek mjeku. Zakonisht ndodh në muajt e ftohtë.

ASTMA

Astma është inflamacion kronik, imunitar i mukozës që shkaktojnë muskujt e rrugëve të frymëmarrjes (bronket) të reagojnë dhunshëm ndaj stimujve të ndryshëm dhe të fillojnë të ngushtojnë rrugët e frymëmarrjes edhe kur nuk është e nevojshme. Astma karakterizohet gjithashtu nga akumulim i shtuar i mukusit në bronke, i cili më pas pengon më tej frymëmarrjen normale. Për ata me astmë, muajt e ftohtë do t’i përkeqësojnë simptomat, veçanërisht nëse jeni aktiv në ajër. Ajri i thatë gjithashtu mund të irritojë rrugët e frymëmarrjes, duke bërë që simptomat të përkeqësohen. Aq sa ajri i ftohtë mund të shkaktojë astmë, edhe alergjenët në shtëpinë tuaj, të tilla si myku dhe pluhuri, mund të përkeqësojnë simptomat tuaja.