ÇFARË DIHET DERI TANI PËR OMICRON – variantin e ri të koronavirusit: Cila simptomë e COVID-19 nuk shfaqet, a është më infektiv se delta dhe sa serioze është sëmundja që e shkakton?

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), varianti omicron së fundmi është zbuluar deri në 57 vende, me një rritje të numrit të rasteve në Afrikën Jugore.

Disa ekspertë shëndetësorë thonë se është një lajm i mirë që njerëzit e parë që dihet se janë të infektuar me omicron kishin simptoma të lehta të COVID-19, megjithëse ata paralajmëruan se ishte shumë herët për të nxjerrë përfundime të qarta në lidhje me variantin e fundit të koronavirusit që Organizata Botërore e Shëndetësisë e kategorizon si shqetësuese.

“Edhe nëse ashpërsia e sëmundjes është e barabartë ose potencialisht edhe më e butë se në variantin delta, pritet që numri i shtrimeve në spital të rritet nëse më shumë njerëz infektohen dhe se do të ketë një interval kohor midis rritjes së incidencës së sëmundjes dhe rritjes së shkallës së vdekshmërisë”, thuhet në një raport javor të publikuar nga OBSH.

Një raport i lëshuar nga Këshilli kërkimor mjekësorë i Afrikës së Jugut fundjavën e kaluar tha se shumica e pacientëve në një spital të Pretorias që besohej se ishin të infektuar me omicron nuk ishin shtruar në spital për shkak të COVID-19, por për arsye mjekësore. Nga 42 pacientë, rreth 70 për qind nuk kishin probleme me frymëmarrjen dhe nuk kishin nevojë për oksigjen.

“Ky është një imazh që nuk është parë në valët e mëparshme”, thuhet në raport. Edhe në fillimet e valëve të mëparshme, shumica e pacientëve të shtruar në spital me COVID-19 kishin probleme me frymëmarrjen. Megjithatë, nevojitet më shumë kohë për t’iu përgjigjur plotësisht pyetjeve në lidhje me ashpërsinë e COVID-19 të shkaktuar nga varianti i ri omicron.

“Është shumë herët, ndërsa pacientët janë të rinjë, por të dhënat fillestare inkurajuese sugjerojnë më pak (pacientët që kanë nevojë për oksigjen) dhe më pak peshë (të simptomave)”, tha Dr. Erica Pan, epidemiologe e Kalifornisë.

Dr Anthony Fauci, këshilltari kryesor amerikan i pandemisë, e quajti raportin për Afrikën e Jugut “inkurajues”, por shton se “vërtet duhet të jemi të kujdesshëm përpara se të arrijmë në përfundimin se sëmundja është më pak serioze, ose nuk shkakton vërtet sëmundje të rëndë në krahasim me variantin delta”.

Varianti i ri, thekson Dr. Fauci, është padyshim shumë infektiv, shumë më shumë se delta, që aktualisht është varianti dominues.

Megjithatë ai thekson gjithashtu se popullata e infektuar me omikron është e re dhe për rrjedhojë ka më pak të ngjarë të shtrohet në spital. Duhen javë për të zhvilluar një sëmundje të rëndë, shton Dr. Fauci.

“Është ende herët për të thënë nëse omicron do të rezultojë në simptoma më të lehta të COVID-19. Edhe nëse është një formë e lehtë e sëmundjes, është e rëndësishme që ne të vazhdojmë të veprojmë shpejt për të marrë masa për të kontrolluar përhapjen e saj. Sepse, edhe nëse kemi një numër të madh rastesh që janë të lehta, disa nga ata njerëz do të kenë nevojë për kujdes spitalor, kujdes intensiv dhe disa do të përfundojnë me fund fatal”, tha Maria Van Kerhov, epidemiologe e OBSH-së.

Një nga pyetjet më të mëdha për ekspertët në Shteteve të Bashkuara është se çfarë do të ndodhë kur omicron të “kundërshtojë” variantin delta, i cili aktualisht kushton 99.9 për qind të mostrave të koronavirusit të analizuara në Shtetet e Bashkuara. Është e paqartë nëse delta do të mbetet lloji dominues apo omikron do të jetë në gjendje ta largojë atë.

“Ajo që ne ende nuk e dimë është se sa do të transmetohet, sa mirë do të funksionojnë vaksinat, nëse kjo do të çojë në sëmundje më serioze”,  tha Dr. Rochelle Valensky, drejtoresha e Qendrës amerikane për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve.

Mbeten shqetësimet se sa infektiv është varianti i omicron.

Trevor Bedford, studiues i sëmundjeve infektive që studion përhapjen e koronavirusit, tha se shkalla e transmetimit të omicron mund ta bëjë këtë variant “një kërcënim shumë më të madh për sa i përket numrit të rasteve sesa delta”.

“Madhësia e kësaj vale do të varet kryesisht nga popullsia e ndjeshme ndaj infeksionit. Megjithëse të dhënat aktuale mund të mos përgjigjen plotësisht se sa omicron mund t’i ‘shpëtojë’ vaksinave, mendoj se në një masë jo të vogël mundet. Disa njerëz që kanë pasur variantin delta do të jenë gjithashtu të ndjeshëm ndaj infeksionit omicron”, shpjegon Dr. Bedford.