Çfarë është ateroskleroza dhe sa e rrezikshme është ajo?

Mund të shfaqet në çdo arterie të trupit, por është më e zakonshme në disa, siç janë arteriet karotide në qafë që çojnë gjakun në tru, ose në çdo arterie brenda kafkës që furnizon trurin me gjak.

“Ateroskleroza është një ndryshim në murin dhe lumenin e arteries që fillon me depozitimet yndyrore në murin e arteries. Me kalimin e kohës, depozitat yndyrore në mur kalcifikohen, duke e bërë arterien të ngurtësuar dhe joelastike dhe duke ngushtuar lumenin e saj derisa të bllokohet plotësisht. Faktorët e rrezikut për shfaqjen e aterosklerozës janë duhani, presioni i lartë i gjakut, diabeti, yndyrat e larta në gjak, obeziteti, mënyra e të qëndruarit ulur e jetesës”, shpjegon Dr. Ante Petrusic, internist-kardiolog.

Ateroskleroza mund të ndodhë në çdo arterie të trupit, por është më e zakonshme në disa, siç janë arteriet karotide në qafë që çojnë gjakun në tru, ose në çdo arterie brenda kafkës që furnizon trurin me gjak. Ateroskleroza e arterieve renale dëmton qarkullimin e gjakut në veshka dhe rrit presionin e gjakut. Ngushtimi i arterieve që furnizojnë këmbët me gjak mund të çojë në gangrenë dhe, në fund të fundit, në amputim të këmbës.

“Ateroskleroza mund të prekë arteriet koronare të majta ose të djathta, të cilat bartin gjakun arterial të pasur me oksigjen dhe lëndë ushqyese në muskulin e zemrës. Në këtë rast bëhet fjalë për aterosklerozën koronare”, thotë Dr. Petrusic.

Arteriet aterosklerotike janë të brishta, ndaj nën presion në tru ato shpesh shpërthejnë duke shkaktuar gjakderdhje në tru ose bllokohen plotësisht për shkak të sklerozës, pra në të dyja rastet shkaktojnë sulm në tru. Ateroskleroza koronare shkakton më pak qarkullim gjaku në muskulin e zemrës, veçanërisht gjatë sforcimit fizik dhe shkakton dhimbje gjoksi të njohur si angina pectoris.

“Bllokimi i plotë i arteries koronare të majtë apo të djathtë apo një prej degëve të tyre çon në infarkt duke rraskapitur një pjesë të muskulit të zemrës që mbetet pa furnizim me gjak”, thekson internisti.