COVID-19 mund të rrisë rrezikun e mpiksjes së gjakut në sy

Edhe pse kjo shifër është e vogël, ajo pasqyron një rritje statistikisht domethënëse prej 54% krahasuar me normat e para-covid-it, sipas një raporti të publikuar në revistën mjekësore JAMA Ophthalmology.

Personat me COVID-19 mund të kenë rrezik të shtuar të mpiksjes së gjakut të rrallë në sy që kërcënojnë shikimin muaj më vonë, tregon një studim i ri amerikan.

Për shkak se infeksionet e virusit SARS-CoV-2 rrisin rrezikun e bllokimit të enëve të gjakut diku tjetër në trup, shkencëtarët studiuan afro gjysmë milioni pacientë me COVID-19 për të parë nëse ata do të zhvillonin mpiksje në venat e tyre ose në arteriet e retinës, indi nervor në pjesën e pasme të syrit që merr imazhe dhe i dërgon ato në tru.

Gjatë ndjekjes gjashtëmujore, 65 pacientë zhvilluan mbyllje të venave të retinës.

Edhe pse kjo shifër është e vogël, ajo pasqyron një rritje statistikisht domethënëse prej 54% krahasuar me normat e para-covid-it, sipas një raporti të publikuar në revistën mjekësore JAMA Ophthalmology.

Mpiksjet në arteriet e retinës ishin 35% më të zakonshme pas COVID-19 sesa para pandemisë, por ky ndryshim mund të jetë edhe për shkak të rastësisë, përfunduan studiuesit.

Mpiksjet janë më të zakonshme tek pacientët me gjendje të tjera që rrisin rrezikun e problemeve vaskulare, si diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i lartë.

Rreziku i trombeve nuk duket të jetë i lidhur me ashpërsinë e infeksionit me koronavirus.