DEHIDRIMI: Cilat janë shenjat e dehidrimit tek foshnjat dhe fëmijët dhe si ti njohim ato?

Shenjat dhe simptomat e dehidrimit ndryshojnë në varësi të moshës së fëmijës. Foshnjat dhe fëmijët e vegjël janë më të pirur ndaj kësaj sesa të rriturit, prandaj është e rëndësishme të dini se cilat janë shenjat themelore të dehidrimit te fëmijët.

Dehidrimi ndodh kur një foshnjë ose fëmijë humb aq shumë lëngje trupore saqë nuk është në gjendje të mbajë funksionojë normal. Shenjat e dehidrimit tek një fëmijë mund të përfshijnë tharjen e lëkurës, gjuhës dhe buzëve, frymëmarrje të shpejtë, pelena më pak të lagura dhe të qara pa lot.

Çfarë është dehidrimi?

Dehidrimi është një gjendje në të cilën një person humbet aq shumë lëngje trupore saqë nuk mund të funksionojë normalisht. Gjegjësisht, trupi ynë ka nevojë për ujë për të mbajtur temperaturën optimale të trupit, për të ruajtur shëndetin, por edhe për funksionimin e përditshëm. Dehidrimi tek një fëmijë mund të ndodhë për shkak të të vjellave, diarresë, etheve ose marrjes së pamjaftueshme të ujit, thonë mjekët nga The Royal Children’s Hospital Melbourne. Nëse një fëmijë ka një rast të rëndë dehidrimi, ai mund të mos jetë në gjendje të zëvendësojë lëngjet e trupit të tij me pije ose ushqime normale. Në këto raste, fëmija duhet të dërgohet në spital.

Foshnjat dhe foshnjat janë veçanërisht të rrezikuar nga dehidrimi sepse kanë një peshë të ulët trupore dhe janë të ndjeshëm ndaj humbjes së lëngjeve edhe në sasi të vogla.

Shenjat dhe simptomat e dehidrimit tek fëmijët

Mjekët pediatër theksojnë se simptomat e dehidrimit nuk janë të lehta për ti njohur, dhe pasojat e dehidrimit të rëndë mund të jenë shumë serioze dhe të rrezikshme. Nëse fëmija është i dehidruar lehtë, mund të shfaqen simptomat e mëposhtme:

 • marramendje
 • të përziera ose dhimbje koke
 • urinë e verdhë e errët ose ngjyrë kafe
 • pelena më pak të lagura ose nuk janë aq të lagura si zakonisht
 • nevojë më e dobët për të urinuar
 • tharje buzësh, gjuhës, gojës ose fytit.

Nëse fëmija tashmë ka ardhur me dehidrim të rëndë, ai mund të jetë shumë i etur, letargjik ose më pak aktiv se zakonisht, i zbehtë, të ketë sy të përlotur, duar ose këmbë të ftohta, frymëmarrje të shpejtë dhe puls të shpejtë, të jetë nervoz, i përgjumur ose konfuz. Pediatrit paralajmërojnë se prindërit duhet të kërkojnë menjëherë ndihmë nëse vërejnë këto shenja të dehidrimit të rëndë tek fëmija i tyre.

Shenjat e dehidrimit tek foshnjat

Dehidratimi ndodh kur trupi humbet më shumë lëngje sesa merr. Shenjat e dehidrimit tek foshnjat janë:

 • Fontanelë e tërhequr/e butë në kokë dmth. fontanela e madhe tërhiqet nën nivelin e indit kockor
 • Gjuha është e thatë, tek dehidrimi i rëndë dhe i mbështjellur me depozitime të bardha, ngjitet në qiellzë.
 • Sasia totale e urinës është e reduktuar, pelenat më pak të lagura se zakonisht
 • Urina është e koncentruar dhe me ngjyrë intensive
 • Ata kanë pak ose aspak lot kur qajnë
 • Pulsi është më i dobët
 • Përgjumje

Përktheu dhe përshtati:S.N