DERI NË DITËLINDJEN E PARË: Sa duhet të peshojë dhe të ketë gjatësi foshnja juaj

Një foshnjë e cila ka një përparim të mirë duhet të ketë pigment të mirë të lëkurës, të jetë me humor të mirë dhe të flejë mirë, në të njëjtën kohë të mos qajë shpesh (përveç kur është i uritur dhe i lagësht), të ketë jashtëqitje të rregullt dhe të urinojë rregullisht.

Pesha mesatare e foshnjës në lindje është 3500 g, dhe gjatësia është 50 centimetra.

Shtimi mesatar i peshës në vitin e parë

  • Nga muaji i 0-të deri në të 3-të, rreth 750g në muaj
  • Nga muaji i 3-të deri në të 6-të, rreth 600g në muaj
  • Nga muaji i 6-të deri në të 9-të, rreth 450g në muaj
  • Nga muaji i 9-të deri në 12-të, rreth 300g në muaj

APO

  • Nga muaji i 4-të deri në të 5-in peshë e dyfishtë
  • 12 muaj – peshë e trefishtë në lindje

Kjo nuk vlen për foshnjat më të mëdha që përparojnë më ngadalë dhe foshnjat e vogla që përparojnë më shpejt.

Rritja e gjatësisë së trupit është e pabarabartë. Zakonisht në vitin e parë foshnja rritet 25 centimetra (në tremujorin e parë 3 centimetra në muaj, në tremujorin e dytë dhe të tretë dy centimetra dhe në të katërtin një centimetër në muaj). Në ditëlindjen e parë foshnja është rreth 75 centimetra e gjatë.

Progresi i pakënaqshëm mund të jetë shenja e parë e inflamacionit ose e një çrregullimi të pazbuluar më parë të një sistemi organik, pavarësisht nga dieta në fjalë.

Një fëmijë i avancuar (i ushqyer mirë dhe i shëndetshëm) ka një ngjyrë të bukur, pigment të mirë të lëkurës, është me humor të mirë dhe fle mirë, rrallë qan (përveç kur është i uritur dhe i lagësht), ka jashtëqitje të rregullt dhe urinon rregullisht.