DIELLI I PRANVERËS – PËRFITIM PËR SHËNDETIN TUAJ APO RREZIK PËR LËKURËN TUAJ

E keni vënë re ndonjëherë se si ndryshon gjithçka sapo shfaqen shenjat e para të pranverës? Luleborat vështrojnë nga toka, njerëzit kanë filluar të buzëqeshin më shumë dhe kopshtet po papritmas po lulëzojnë pas muajsh të tëra qëndrimi në gjumë. Prej shumë kohësh ekzistojnë shaka për mënyrën se si njerëzit shpërthejnë nga entuziazmi sapo vijnë shenjat e para të diellit pranveror. Papritur, njerëzit po fshijnë pluhurin nga zgarrat, të shëtis rrugëve nëpër diell sado pak të thithin edhe rrezet më të vogla dhe duke veshur veshjet më të lehta për një festë të përbashkët e të bukur pranverore.

E keni vënë re ndonjëherë se si ndryshon gjithçka sapo shfaqen shenjat e para të pranverës? Luleborat vështrojnë nga toka, njerëzit kanë filluar të buzëqeshin më shumë dhe kopshtet po papritmas po lulëzojnë pas muajsh të tëra qëndrimi në gjumë. Prej shumë kohësh ekzistojnë shaka për mënyrën se si njerëzit shpërthejnë nga entuziazmi sapo vijnë shenjat e para të diellit pranveror. Papritur, njerëzit po fshijnë pluhurin nga zgarrat, të shëtis rrugëve nëpër diell sado pak të thithin edhe rrezet më të vogla dhe duke veshur veshjet më të lehta për një festë të përbashkët e të bukur pranverore.

Megjithatë, në dekadat e fundit ka pasur një paralajmërimet në rritje për rreziqet e mundshme të diellit të tepërt, duke rritur ndërgjegjësimin për problemet shëndetësore të lidhura – dhe afatgjata – implikimet e një qëndrimi të pakujdesshëm në rreze të diellit, duke neglizhuar mbrojtjen e lëkurës nga rrezet UV. Nga ana tjetër, shkenca na ka informuar gjithmonë se mungesa e dritës natyrale mund të krijojë probleme të rëndësishme shëndetësore dhe të ndikojë në jetëgjatësinë dhe mirëqenien.

Duke pasur parasysh këto qasje kontradiktore ndaj diellit të parë të pranverës, si t’i peshojmë përfitimet kundrejt rreziqeve për të arritur një zgjidhje pozitive dhe të sigurt? Ne kemi ngritur të dyja anët e debatit për t’ju ofruar udhëzuesin përfundimtar….

Përfitimet shëndetësore nga dielli

Marrja e rrezeve të diellit në mënyrë të mjaftueshme ka një mori përfitimesh, përveçse ju ofron një ngritje të menjëhershme të humorit. Ajo është e lidhur me përfitimet e mëposhtme shëndetësore:

  • Zvogëlimi i diabetit të tipit 2
  • Aftësi për të ndihmuar në humbjen e peshës dhe për të parandaluar obezitetin
  • Reduktimi i zhvillimit të disa llojeve të kancerit
  • Përmirësimi i mbrojtjes së shikimit si dhe shëndetit të tyre
  • Uljen e presionit të gjakut dhe përmirësimin e cilësisë dhe kohëzgjatjes së gjumit të natës
  • Forcimi i ndjeshëm i sistemit imunitar, ngritja e qelizave T (linja e parë e mbrojtjes së trupit tonë kundër infeksioneve dhe sëmundjeve).

Duke pasur parasysh të gjitha këto, është e vështirë të mendosh për shmangien e dritës së diellit kundrejt marrjes së një qasjeje me rrezik të ulët për të qenë larg kohës së mirë. Fëmijëve ju duhet koha për lojë jashtë për të përmirësuar funksionimin mendor dhe aftësinë e të mësuarit, dhe të rriturit kanë nevojë për aftësi reduktuese të stresit për të përmirësuar gjendjen shpirtërore që vetëm koha në diell mund t’i sigurojë.

Rekomandimet e qeverisë për ekspozimin në diell rekomandojnë të paktën pesëmbëdhjetë minuta çdo ditë – dhe shumë më tepër në dimër. Megjithatë, tani që pranvera është zyrtarisht këtu, një shëtitje e butë nën diellin e mëngjesit për një çerek ore çdo ditë do të bëjë mrekulli për shëndetin, disponimin dhe mirëqenien tuaj.

Rreziqet e ekspozimit në diellit

Përveç ndikimeve të dukshme shëndetësore të ekspozimit të tepërt ndaj dritës së diellit (të tilla si plakja e parakohshme e lëkurës dhe rreziku i djegies nga dielli), kanceri i lëkurës përbën një rrezik.

Sipas Cancer Research UK, rreth 16,000 raste të reja të kancerit të lëkurës diagnostifikohen çdo vit. 2.285 njerëz vdesin çdo vit si pasojë e sëmundjes në Britani ku është kryer hulumtimi dhe 86% e të gjitha rasteve të diagnostikuar mund të ishin parandaluar duke marrë masa paraprake të arsyeshme kur bëhej fjalë për ekspozimin në diell.

Megjithatë, aktualisht ekziston një shkallë e mbijetesës për kancerin e lëkurës mbi 85%, që do të thotë se nuk është gjithçka zi ​​edhe nëse sëmundja diagnostikohet. Shumica e njerëzve vazhdojnë të bëjnë jetë të shëndetshme dhe të lumtur, pavarësisht zgjedhjeve të tyre të mëparshme në lidhje me ekspozimin e tepërt të diellit pa mbrojtjen e duhur.

Peshoni përfitimet

Sipas NHS, është potencialisht e mundur të peshohen përfitimet kundrejt rreziqeve të dritës së diellit duke llogaritur nivele të ndryshme të ekspozimit ndaj diellit në një vend në krahasim me normat e kancerit në mbarë botën. Rëndësia e vitaminës D në trup, për britanikët që kanë shumë më pak gjasa të ekspozohen ndaj niveleve të vazhdueshme të larta të dritës së diellit, do të thotë se është e rëndësishme të marrin rrezet e diellit natyrale çdo ditë për të ruajtur shëndetin.

Megjithatë, dielli është i lidhur në mënyrë të pakundërshtueshme me një incidencë më të lartë të kancerit të lëkurës, nëse ata që dëshirojnë një ten më të mbyllur nuk marrin parasysh mbrojtjen prej rrezeve të dëmshme. Kjo korrespondon me atë, se kur peshojmë përfitimet dhe rreziqet shëndetësore, drita e diellit në nivel të konsiderueshëm ka një rëndësi të madhe në shëndetin dhe mirëqenien tonë- por ne duhet të marrim të gjitha masat paraprake pasi të marrim ato përfitime fillestare nga të qenit jashtë në diellin e pranverës.

Me gjithë këtë në mendje, është koha të heqim pluhurin nga bluzat dhe pantallonat e shkurtra dhe të bëjmë atë që është më mirë – duke kaluar kohën në diell sa të mundemi!