FUNDI I PANDEMISË SË KORONAVIRUSIT? Jo aq shpejt, thonë profesionistët

Është shumë herët për të shpallur fitoren, thonë ekspertët, duke paralajmëruar se qasja e pabarabartë në vaksinës mund të çojë në variante të reja dhe më vdekjeprurëse të virusit.

Numri i rasteve të COVID-19 është në rënie, por lodhja nga pandemia është në rritje, shumë vende po heqin kufizimet për parandalimin e përhapjes së koronavirusit.

Por është shumë herët për të shpallur fitoren, thonë profesionistët, duke paralajmëruar se qasja e pabarabartë në vaksinë mund të çojë në variante të reja dhe më vdekjeprurëse të virusit.

SHENJAT POZITIVE

Organizata Botërore e Shëndetit – OBSH më 14 shtator njoftoi “rënien e parë të madhe në rastet javore në më shumë se dy muaj”, pas një total prej katër milion infeksionesh të reja në javën e parë të shtatorit.

Numri i të vdekurve ra në 3.6 milion, ndërsa numri i vdekjeve në “pak më pak se 60,000”, tha OBSH këtë javë.

Duket se në Evropë, ku një përqindje e madhe e të rriturve janë të vaksinuar, pas rritjes së infeksioneve të shkaktuara nga varianti delta, tani pandemia akoma po ulet.

“Unë besoj se pjesa më e madhe e botës (përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Evropën) po hyn në fazat përfundimtare të pandemisë”, tha Francois Balo nga Universiteti i Londrës javën e kaluar.

“Do të ketë një rritje të infeksioneve në muajt / vitet e ardhshme, por unë nuk parashikoj valë të COVID-19 të krahasueshme me ato në 18 muajt e fundit,” shtoi ai.

Epidemiologu Mircea Sofonea, specialist në evolucionin e sëmundjeve infektive në Universitetin e Montpellier, thotë se COVID-19 tani po përhapet ndryshe, veçanërisht në Evropë.

“Ne po shohim një kalim nga vala në pikat e nxehta më të përhapura që nuk janë aq të përhapura,” tha ai.

Ky përmirësim ka inkurajuar disa vende evropiane të heqin disa ose të gjitha kufizimet e lidhura me pandeminë, siç bëri Danimarka më 10 shtator.

“Në dy ose tre javët e ardhshme do të dimë nëse rezultatet e eksperimentit danez janë pozitive apo jo,” tha epidemiologu Antonie Flahault.

Ai thotë se ajo që do të ndodhë në Danimarkë do të përcaktojë “nëse mund t’i inkurajojmë vendet tjera evropiane që t’i japin fund përdorimit të gjerë të lejeve dhe madje të mbajnë maska ​​pa rrezikun e një pandemie të re.”

“Masat gjithmonë mund të rivendosen nëse infeksionet rriten përsëri”, shtoi ai.

ARSYE PËR T’U KUJDESUR 

A është pandemia në fazat e saj përfundimtare?

“Unë mendoj se është shumë herët për të thënë gjithçka, edhe pse mund të jetë më e saktë për pjesët e botës me një shkallë të lartë vaksinimi”, tha virologu Julien Tang.

Tani për tani, thekson ai, “deklaratat duhet të jenë specifike për vendin ose rajonin”.

“Ka pabarazi të qarta në vaksinim në të gjithë botën”, tha Tang.

Më pak se dy përqind e njerëzve më të varfër në botë kanë marrë dozën e parë të vaksinës, tha Flaho, drejtor i Institutit për Shëndetin Global në Universitetin e Gjenevës.

“Në disa pjesë të Evropës Lindore dhe Qendrore, Afrikë, Azi, Izrael, Kanada, El Salvador, Belize, rastet po rriten në mënyrë eksponenciale, kështu që nuk mund të themi se pandemia është prapa nesh,” tha ai.

Edhe në vendet e pasura, të vaksinuara mirë që tregojnë një prirje rënëse, situata mund të ndryshojë, paralajmërojnë ekspertët.

Ndërsa hemisfera veriore i afrohet dimrit, njerëzit përsëri do të tërhiqen drejt tubimeve më të mëdha në ambiente të mbyllura ku virusi qarkullon.

“Ne duhet t’i kushtojmë vëmendje situatës në Evropë dhe Amerikën e Veriut, derisa hyjmë në mes të vjeshtës”, shtoi Sofonea.

“Ajo që dimë për këtë pandemi është se është e paparashikueshme”, shtoi Flaho.

“Askush nuk e parashikoi shfaqjen e variantit delta në Indi pranverën e kaluar, megjithëse kishim frikë se një gjë e tillë mund të ndodhte”.

ARSYE PËR T’U SHQETËSUAR 

Varianti delta shumë infektiv tani është dominues në të gjithë botën.

Edhe pse vaksinat janë më pak efektive në përhapjen e saj, ato janë akoma efektive në parandalimin e shtrimit në spital dhe vdekjes.

Por kjo mund të ndryshojë.

“Nëse mutacioni delta bëhet më rezistent ndaj vaksinave ekzistuese, ai mund të zhbëjë përparimin që po dëshmojmë tani”, tha Flaho.

“Duke pasur parasysh që një pjesë e madhe e popullsisë së vendeve të varfra nuk është vaksinuar, ka më shumë mundësi që një rritje më e madhe e infeksioneve të shkaktojë shfaqjen e varianteve të reja”, shtoi ai.

“Përderisa virusi po qarkullon ndjeshëm diku në botë, ne nuk do të jemi të sigurt nga valët e reja”, tha Flaho.

“Për sigurinë globale, ne duhet të vaksinojmë sa më shumë njerëz në Tokë që të jetë e mundur.”