Heqja e vezoreve para menopauzës mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit tek gratë

Sëmundja e Parkinsonit është rreth dy herë më e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat, duke sugjeruar se mund të ketë efekt mbrojtës të estrogjenit në qelizat që prodhojnë dopaminë.

Gratë që kanë hequr të dyja vezoret para menopauzës kanë rrezik pesë herë më të lartë për të zhvilluar sëmundjen e Parkinsonit vite më vonë, sipas një studimi ku morrën pjesë më shumë se 5000 gra.

Sipas ekspertëve, rezultatet nuk vërtetojnë se operacioni shkakton sëmundjen e Parkinsonit. Por ato janë në përputhje me disa studime të kaluara – dhe mbështesin teorinë se humbja e parakohshme e hormonit të estrogjenit mund të kontribuojë në sëmundjen e Parkinsonit te disa gra.

Sëmundja e Parkinsonit është sëmundje e trurit që me kalimin e kohës shkatërron ose pamundëson qelizat që prodhojnë dopaminë, përbërës kimik që ndihmon në rregullimin e lëvizjeve dhe reagimeve emocionale. Simptomat më të dukshme të sëmundjes së Parkinsonit lidhen me lëvizjen – dridhjet, ngurtësimin e gjymtyrëve dhe problemet me koordinimin – por efektet janë të gjera dhe përfshijnë depresionin, nervozizmin dhe problemet me kujtesën dhe aftësitë e të menduarit. 

Sëmundja e Parkinsonit është rreth dy herë më e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat, duke sugjeruar se mund të ketë efekt mbrojtës të estrogjenit në qelizat që prodhojnë dopaminë.

Përndryshe, vezoret janë burimi kryesor i estrogjenit në trupin e femrës. Nëse një gruaje i hiqen vezoret para menopauzës, do të ketë rënie të papritur të estrogjenit.

Vlen të përmendet se heqja e të dyja vezoreve në një moshë më të madhe nuk u shoqërua me rrezik në rritje të sëmundjes së Parkinsonit.

Burimi: JAMA Network Open