HULUMTIM: Shtatë orë gjumë janë ideale për personat mbi 40 vjeç

Studiuesit kanë zbuluar se shtatë orë gjumë të rregullt në natë janë ideale për performancën njohëse, mirëqenien e përgjithshme dhe shëndetin mendor për njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar.

Ne e dimë nga përvoja se dita jonë e punës do të jetë e vështirë pasi një natë më parë kemi dalur jashtë, por megjithëse tingëllon paradoksale, më shumë gjumë nuk është domosdoshmërisht i mirë për njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar, tregon një studim i botuar në revistën Nature Aging.

Studiuesit në Universitetin e Kembrixhit dhe Fuhan zbuluan se shtatë orë gjumë në natë ishin ideale për njerëzit e moshës së mesme ose të moshuar, ndërsa arritën në përfundimin se më shumë ose më pak gjumi mund të ndikojë negativisht në shëndetin e tyre mendor dhe të çojë në performancë më të dobët mendore.

Studiuesit shikuan të dhënat e 500 000 të rriturve midis moshës 38 dhe 73 vjeç. Të anketuarit iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me modelet e gjumit, shëndetin mendor dhe gjendjen e përgjithshme, ndërsa kryen teste njohëse. Studiuesit gjithashtu kishin akses në imazhet e rezonancës magnetike të trurit dhe të dhënave gjenetike për 40 000 të anketuar.

Kohëzgjatja e gjumit ndikon në performancën kognitive

Shkencëtarët kanë zbuluar se shumë ose shumë pak gjumë lidhet me reduktimin e performancës njohëse. Të anketuarit ishin më të ngadalshëm në zgjidhjen e testeve, kishin një hapësirë ​​më të shkurtër vëmendjeje dhe kishin probleme më të këqija. Shëndeti i tyre mendor ishte gjithashtu më i keq, ku shumica përjetuan rritje të ankthit, simptoma të depresionit dhe gjendje të përgjithshme të keqe.

Ata shpjegojnë se shqetësimet gjatë gjumit të cekët (pjesë përbërëse e gjumit të thellë) janë shkak i mundshëm i reduktimit të performancës njohëse. Ato shoqërohen me depozitimin e molekulave beta-amiloide. Këto depozita proteinash, depozitat e mëdha të të cilave gjenden në trurin e pacientëve me sëmundjen Alzheimer, mendohet se kontribuojnë në vdekjen e qelizave neuronale.

Studiuesit kanë zbuluar se shtatë orë gjumë i rregullt në natë janë ideale për performancën kognitive, mirëqenien e përgjithshme dhe shëndetin mendor për njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar.

Edhe pse studimi nuk shpjegoi lidhjen shkak-pasojë, rezultatet tregojnë se gjumi shumë i pakët ose i tepërt mund të jetë faktor rreziku për rënien kognitive në pleqëri, thanë studiuesit.

“Nuk mund të themi me siguri se shumë ose pak gjumë shkakton probleme njohëse, por analiza në të cilën kemi studiuar më shumë individë për një periudhë të gjatë kohore konfirmon këtë tezë”, tha profesor Jianfeng Feng i Universitetit Fudan në Kinë.