IMUNOLOGËT PARALAJMËROJNË: Këto 4 sinjale tregojnë se keni imunitet të dobët

Sot, është më e rëndësishme që në radhë të parë të vendoset mbrojtja dhe forcimi i sistemit imunitar kur bëhet fjalë për kujdesin shëndetësor, veçanërisht tani, kur është shfaqur një lloj i ri i koronavirusit - BA.2.

Dr. Heather Modei, imunolog, thotë se pacientët shpesh pyesin se si mund të matet shëndeti i sistemit imunitar. “Unë u them se është një shirit lëvizës dhe se nuk ka asnjë organ specifik përmes të cilit mund të izolohet, të shihet me incizim, biopsi apo ndonjë test tjetër.

Megjithatë, ka sinjale se sistemi juaj imunitar është dobësuar dhe ju duhet ta forconi atë.

CILAT JANË SINJALET E SISTEMIT IMUNITAR TË DOBËSUAR?

Shpesh jeni të sëmurë dhe keni nevojë për më shumë kohë për t’u shëruar

Disa ftohje gjatë vitit nuk janë diçka për t’u shqetësuar, por nëse ato vazhdojnë të kthehen dhe simptomat nuk largohen për javë të tëra, mund të jetë për shkak të një sistemi të dobët imunitar. Sistemi imunitar përfshin barriera që mbajnë substancat e dëmshme larg trupit, ndërsa këta përbërës përfshijnë:

  • Refleksi i kollës që na ndihmon të heqim qafe atë që irriton fytin.
  • Prodhimi i pështymës, i cili do të bllokojë bakteret dhe grimcat e vogla dhe do t’i ndihmojë ato të dalin nga trupi.
  • Acidi i stomakut që do të shkatërrojë të gjitha mikrobet që hyjnë në organizëm përmes ushqimit dhe ujit.

Jeni vazhdimisht nën stres

Nivele të caktuara të stresit mund të jenë gjithashtu të mira për sistemin imunitar. Kështu, stresi i trafikut do të stimulojë trupin të prodhojë në të njëjtën kohë mekanizma mbrojtës dhe në këtë mënyrë do të ndihmojë sistemin imunitar në afat të shkurtër.

Nga ana tjetër, stresi kronik mund të jetë një lajm i keq dhe kështu të dobësojë sistemin imunitar që çon në rritje të infeksioneve dhe rikuperim të ngadaltë nga sëmundjet. Hulumtimet tregojnë se episodet e shpeshta të stresit mund të përkeqësojnë sëmundjet autoimune si artriti, si dhe reaksionet alergjike si ekzema dhe astma.

Zakonisht u shfaqet herpes në gojë 

Viruset që shkaktojnë herpesin do të mbeten në trup pas shfaqjes së parë. Megjithatë, kur jeni nën shumë stres ose keni imunitet të dobët, virusi mund të riprodhohet dhe riaktivizohet. Riinfeksionet e shpeshta nënkuptojnë se sistemi imunitar ka nevojë për ndihmë shtesë.

Jeni duke marrë ilaçe që u dobësojnë sistemin imunitar

Fatkeqësisht, shumë ilaçe të rëndësishme të përdorura për trajtimin e kancerit me kimioterapi, të cilat parandalojnë heqjen e një organi të transplantuar ose për trajtimin e sëmundjeve autoimune, mund të ndikojnë në imunitetin.

Në dobësimin e sistemit imunitar mund të ndikojnë edhe kortikosteroidet, barnat që përdoren për alergji, astmë apo ndonjë sëmundje tjetër imunitare. Edhe historia e përdorimit të shpeshtë të antibiotikëve mund të çojë në dëmtim të mikrobiomës në traktin tretës, gjë që mund të ndikojë edhe në sistemin imunitar.