IMUNOLOGU GJERMAN SQARON: Nëse dikush nuk ka zhvilluar antitrupa pas vaksinimit, atëherë ndoshta i përket një përqindjeje të vogël të atyre tek të cilët ilaçi thjeshtë “nuk funksionon”

Antitrupat sulmojnë virusin, por nëse ai arrin të depërtojë dhe infektojë qelizat e trupit, atëherë është puna e të ashtuquajturave qeliza T që eliminojnë qelizat e infektuara

Vaksinat e përdorura kryesisht stimulojnë prodhimin e antitrupave që synojnë proteinën tipike “me gjemba” që depërton në qelizat tona. Përgatitjet ekzistuese e bëjnë këtë mjaft mirë, pavarësisht nëse krijohen me metodën klasike, vektoriale ose mRNA, e cila u tregon qelizave saktësisht se çfarë antitrupat kanë nevojë për të prodhuar.

Sipas shpjegimit të imunologut Carsten Vacl nga Instituti në Dortmund, tashmë edhe varianti delta ka zvogëluar efektivitetin e vaksinave kundër COVID-19. Sa e vërtetë është kjo, ka mendime të ndryshme, por përqindja e reduktuar ende ofron mbrojtje të lartë.

Dëshmi për këtë janë studimet izraelite, të cilat tregojnë se vaksinimi është garanci shumë e mirë kundër zhvillimit të formave të rënda të sëmundjes COVID-19, nga çdo lloj virusi: në 93 përqind të rasteve, sëmundja do të kalojë pa probleme të mëdha.

DY MEKANIZMAT E TRUPIT LUFTOJNË KUNDËR VIRUSIT

Dr. Vacl shpjegon se në rrethana “normale” të vaksinimit, të tilla si kundër tetanozit, antitrupat që trupi ynë ka prodhuar kundër ndërhyrës mund të numërohen në mënyrë proporcionale: nëse ka më shumë se një numër të caktuar, personi është rezistent dhe nëse është më poshtë, atëherë nuk është. Por me koronavirusin, ende nuk mund të matet me të vërtetë.

MEgjithëse ekzistojnë dy mekanizma me të cilët ne luftojmë koronavirusin: njëri është antitrupat që sulmojnë virusin, por pasi virusi ende arrin të depërtojë dhe infektojë qelizën në trupin tonë, atëherë është vepër e të ashtuquajturave qeliza T që eliminojnë qelizat e infektuara nga trupi ynë.

“Numri i antitrupave në vetvete nuk tregon domosdoshmërisht sa mirë të mbrojtur jemi. Dikush mund të ketë ende antitrupa, kështu që ai mund të infektohet, por reagimi i qelizave T të tij është aq i ashpër sa infeksioni kalon pothuajse pa pasoja.”

Me fjalë të tjera, numri i antitrupave nuk thotë shumë për mbrojtjen e organizmit, por ka nga ato “pastrues” në trupin tonë. Sa ka, edhe kjo mund të matet, por ajo procedurë është më e komplikuar. Një problem shtesë është se nuk ka një kufi shkencërisht të saktë që do të thoshte se dikush është i sigurt nga koronavirusi.

Sidoqoftë, një numër i madh i antitrupave është garanci mjaft e mirë që dikush nuk do të sëmuret me koronavirusin, por edhe nëse dikush e ka kaluar me lehtësi infeksionin dhe pothuajse nuk ka antitrupa. Nga vaksinimet e mëparshme dihet gjithashtu se shumica e antitrupave ekzistojnë për disa muaj pas marrjes së preparatit, por numri i tyre zvogëlohet proporcionalisht – në një nivel të caktuar, kur kjo rënie ngadalësohet ndjeshëm. Gjithashtu varet nga mosha e personit të vaksinuar dhe shumë faktorë të tjerë.

Nga ana tjetër, imunologu shpjegon se edhe nëse dikush nuk prodhon antitrupa relativisht shpejt pas vaksinimit, atëherë ka të ngjarë që personi i përket përqindjes së vogël të të vaksinuarve tek të cilët ilaçi thjeshtë nuk funksionon dhe që në fakt nuk janë të mbrojtur.