INTERVISTË ME ANDREJA SËRBINOVSKI, INFERMIERI MË HUMAN  NË SPITALIN KLINIK “ZHAN MITREV”: Nëse shpëton një jetë je hero, por nëse shpëton më shumë, atëherë je infermier

Infermierët në kujdesin e përditshëm janë pjesë e ekipit multidisiplinar që kujdesen për pacientët. Cilësitë e këtij profesioni si besueshmëria, ndjeshmëria, profesionalizmi, kujdesi janë vetëm një pjesë e kritereve për një infermier të suksesshëm.

Profesioni në vetvete nënkupton përballjen me situata stresuese, çdo ditë është një sfidë e re: Andreja Srbinovski, infermier dhe shef i departamentit të kujdesit gjysëm intensiv dhe ambulancave në Spitalin klinik “Zhan Mitrev”.

SHKRUAN:
Katerina Shekerovska-Dimovska
katerina@pedijatar.mk

“Infermieria është një profesion që nuk bëhet pa dashuri, nëse nuk ka empati dhe profesionalizëm atëherë duhet të ndryshojmë patjetër profesionin…Jo më kot thonë nëse shpëton një jetë je hero, por nëse shpëton më shumë, atëherë je infermier”- thotë Andreja Srbinovski, infermier dhe shef i departamentit të kujdesit gjysëm intensiv dhe ambulancave në Spitalin klinik “Zhan Mitrev” dhe njëkohësisht është bartës i mirënjohjes për infermierin-teknik më human nga “Klinika Zhan Mitrev” për vitin 2023. Jam i lumtur që pacientët janë të kënaqur me kujdesin dhe shërbimin tim, dhe akoma më i lumtur që kolegët e mi e kuptojnë këtë. Çmimin për infermierin më human e pranova me shumë përgjegjësi dhe me shpresë se do ta justifikoj dhe do të jem shembull për kolegët e mi më të rinj se me mund, punë dhe investim mund të arrihet suksesi i dëshiruar- vlerëson Sërbinovski.

Cilësitë si besueshmëria, ndjeshmëria, profesionalizmi, kujdesi janë vetëm një pjesë e kritereve për një infermier të suksesshëm.

Gjatë javës së profesionit të infermierisë, që parapriu Ditën Ndërkombëtare të Infermierëve më 12 Maj, u mbajt një akademi solemne në organizim të Unionit të Shoqatave të udhëhequr nga Shoqata e Infermierëve, Teknikëve, Mamive dhe Infermierëve Stomatolog “ZA NAS / PER NE. “, ku u ndanë mirënjohje për infermierët teknikë më humanë të përzgjedhur nga institucionet ku punojnë. Mirënjohja për infermierin-teknik më human nga “Klinika Zhan Mitrev” për vitin e kaluar 2023 dhe një kontribut i veçantë në profesionin e infermierit në vendin tonë, përfundoi në duart tuaja. Çfarë do të thotë në fakt për ju kjo njohje, si e përjetuat dhe a është një stimul për punë të mëtejshme të suksesshme?

Sërbinovski: Duke marrë parasysh kohën në të cilën jetojmë, shpeshherë është e nevojshme që përgjegjësitë e punës të vendosen si prioritet nëse duam të kemi sukses në profesionin tonë. Jam i lumtur që pacientët janë të kënaqur me kujdesin dhe shërbimin tim, dhe akoma më i lumtur që kolegët e mi e kuptojnë këtë. Çmimin për infermierin më human e pranova me shumë përgjegjësi dhe me shpresë se do ta justifikoj dhe do të jem shembull për kolegët e mi më të rinj se me mund, punë dhe investim mund të arrihet suksesi i dëshiruar.

Humaniteti i infermierëve është shtylla themelore në profesionin e tyre, duke u mundësuar ofrimin e kujdesit të plotë dhe holistik për pacientin që shkon përtej aspekteve fizike të kujdesit shëndetësor dhe fokusohet në mirëqenien e përgjithshme të individit. Ju e zgjidhni profesionin apo profesioni ju zgjedh ju? Çfarë duhet të ketë një infermier?

Sërbinovski: Infermieria është një profesion që nuk bëhet pa dashuri, nëse nuk ka empati dhe profesionalizëm atëherë duhet të ndryshojmë patjetër profesionin. Jo më kot thonë nëse shpëton një jetë je hero, por nëse shpëton më shumë, atëherë je infermier. Infermierët në kujdesin ditor të pacientit janë pjesë e ekipit multidisiplinar që kujdeset për pacientin. Cilësitë e këtij profesioni si besueshmëria, ndjeshmëria, profesionalizmi, kujdesi janë vetëm një pjesë e kritereve për një infermier të suksesshëm.

Jeni infermier i diplomuar, përgjegjës për Repartin e Kujdesit Gjysmë Intensiv dhe Ambulancat në Spitalin Klinik “Zhan Mitrev”. Çfarë është ajo që ju udhëzon çdo ditë në punë dhe si i përballoni situatat stresuese dhe sfiduese?

Sërbinovski:  Profesioni në vetvete nënkupton përballjen me situata stresuese, çdo ditë është një sfidë e re, ndaj edhe gjatë procesit arsimor ndërgjegjësohemi për situatat që mund të krijohen gjatë punës me pacientë me shëndet të dëmtuar dhe familjet e tyre.

Ambiciet dhe dëshirat janë tipare të karakterit shumë të vlerësuara në klinikën “Zhan Mitrev” dhe me kalimin e viteve vetëm jam bindur dhe kam konfirmuar se kam zgjedhur profesionin e duhur.

Çfarë ishte përcaktuese për ju për të zgjedhur këtë profesion në vitet kur vendosnit se ku do të vazhdonit shkollimin?

Sërbinovski: Si çdo i ri, nuk isha i sigurt për zgjedhjen time, por pata fatin që me mbështetjen dhe drejtimin e mentorit tim të filloj zhvillimin e karrierës në Klinikën Zhan Mitrev. Ambicia dhe dëshira janë tipare të karakterit shumë të vlerësuara në këtë klinikë dhe me kalimin e viteve vetëm jam bindur dhe kam konfirmuar se kam zgjedhur profesionin e duhur.

A ndiheni të “privilegjuar” në një fushë ku dominojnë femrat?

Sërbinovski: Stereotipi i profesionit tonë si profesion i gjinisë femërore tashmë i përket së shkuarës. Numri i meshkujve të përfshirë në procesin e punës si pjesë e këtij profesioni është i madh. Por për t’iu përgjigjur pyetjes tuaj, PO – ndihem e privilegjuar të punoj në një mjedis të dominuar nga femrat.

Infermierët janë profesionistë shumë të kërkuar në sektorin e kujdesit shëndetësor në mbarë botën. Çfarë është ajo që ju mban këtu?

Sërbinovski: Qetësia mendore është një kategori që nuk mund të blihet apo shitet për para. Kushtet e jashtëzakonshme të punës në të cilat punoj si dhe ekipi profesional me të cilin bashkëpunoj çdo ditë janë faktorë që në vetvete nuk më lejojnë të mendoj largimin nga vendi. Unë jam ndjekës i rregullit ,, Skuadra që fiton nuk ndryshon.

Stereotipi i profesionit tonë si profesion i gjinisë femërore tashmë i përket së shkuarës. Numri i meshkujve të përfshirë në procesin e punës si pjesë e këtij profesioni është i madh.

Infermierët janë profesionistë shumë të kërkuar në sektorin e kujdesit shëndetësor në mbarë botën. Gjithnjë e më shumë infermierë largohen nga vendi, duke kërkuar kushte më të mira pune dhe jetese. Çfarë është ajo që ju mban këtu?

Sërbinovski: Qetësia mendore është një kategori që nuk mund të blihet apo shitet për para. Kushtet e jashtëzakonshme të punës në të cilat punoj si dhe ekipi profesional me të cilin bashkëpunoj çdo ditë janë faktorë që në vetvete nuk më lejojnë të mendoj largimin nga vendi. Unë jam ndjekës i rregullit ,, Skuadra që fiton nuk ndryshon.

Çfarë do t’u thonit kolegëve tuaj të ardhshëm që po mendojnë të zgjedhin drejtimin e infermierisë?

Sërbinovski: Nëse ata ndjejnë satisfaksion nga kujdesi i përditshëm i pacientëve dhe familjeve të tyre dhe nëse, pavarësisht përpjekjeve fizike, do ta mbyllnin turnin me një buzëqeshje dhe një ndërgjegje të pastër se dhanë më të mirën nga vetja për pacientët, atëherë ky është padyshim profesioni i duhur për ta. Këtu e shfrytëzoj këtë mundësi dhe i ftoj hapur që të vijnë të na vizitojnë dhe të ndjejnë energjinë pozitive në punën e infermierëve.