Intervistë me Mr. farm. Sllavica Todorovska nga “Hemofarm”: PACIENTI NUK DUHET TË DUROJ DHIMBJE

Në shekullin e 21-të, çdo pacient ka të drejtë të kalojë ditët e tij në paqe, pa dhimbje, pavarësisht sa e rëndë apo e avancuar është sëmundja.

Ndonjëherë sëmundja sjell dhimbje të forta, të gjata, që bëjnë që gjumi të mungojë dhe jeta të kthehet në vuajtje. Nëse dhimbja zgjat më shumë se tre muaj quhet dhimbje kronike.

“Rëndësia e trajtimit të dhimbjes buron nga fakti se dhimbja është arsyeja më e zakonshme për t’u vizituar te mjeku. Dhimbja kronike, e cila prek rreth 20 për qind të popullsisë së botës, shfaqet në një sërë gjendjesh si sëmundjet reumatike dhe neurologjike, diabeti, SIDA, sëmundjet malinje etj. Dhimbjet kronike zakonisht zgjasin më shumë se 6 muaj dhe jo vetëm që shkaktojnë vuajtje fizike dhe dëmtime të shëndetit fizik të pacientit, por kanë ndikim negativ edhe në shëndetin mendor dhe cilësinë e jetës”, sqaron Sllavica Todorovska, menaxhere e “Hemofarm” në Maqedoni.

Gjeneratat e reja të barnave e lehtësojnë dukshëm trajtimin e dhimbjeve neuropatike, duke vepruar në mënyrë kauzale dhe simptomatike. Një nga barnat e reja për trajtimin e dhimbjeve akute dhe kronike të moderuara deri në të rënda është Tapentadol, i cili ka një mënyrë të re veprimi. Krahasuar me analgjezikët e tjerë opioidë, ai ka më pak efekte anësore gastrointestinale dhe CNS, kështu që profili i tij i sigurisë është i lartë. Pacientët, ashtu si barnat e tjera, nuk duhet t’i marrin vetëm, por vetëm sipas udhëzimeve dhe këshillave të mjekut.

Njerëzit tanë janë mësuar të vuajnë nga dhimbjet për një kohë të gjatë, ndërsa dhimbja kronike ende nuk trajtohet mjaftueshëm në vendin tonë, megjithëse ne po punojmë në mënyrë aktive për të ndjekur trendet moderne në terapinë e dhimbjes (për shembull, në Serbi janë krijuar klinika dhe zyra për terapi dhimbjesh.

Në cilat kushte është e nevojshme terapia e dhimbjes?

Mr. farm. Todorovska: Sa herë që ka dhimbje të forta. Dhimbja mund të jetë akute ose kronike. Dhimbja akute shfaqet në rast të traumës ose pas operacionit. Nga ana tjetër, shkaqet e dhimbjes kronike mund të jenë të ndryshme.

Dhimbjet kronike zakonisht zgjasin më shumë se 6 muaj dhe jo vetëm që shkaktojnë vuajtje fizike dhe dëmtime të shëndetit fizik të pacientit, por kanë ndikim negativ edhe në shëndetin mendor dhe cilësinë e jetës.

Dhimbja mund të ndodhë për shkak të spazmës së muskujve skeletorë si p.sh. dhimbje në qafë apo shpinë, ndërsa dallojmë dhimbjen neuropatike, dhimbjen si shoqërues i rëndësishëm i gjendjeve kronike, inflamatore dhe degjenerative si në rastin e osteoartritit. Trajtimi i dhimbjes si pasojë e kancerit kërkon vëmendje të veçantë. Farmakoterapia moderne e dhimbjes përfshin përdorimin e barnave që karakterizohen nga një shkallë e lartë efikasiteti, me një profil të pranueshëm sigurie.

Dhimbja neuropatike mund të shkaktohet nga infeksione të tilla si infeksioni i herpesit, pastaj ishemia te pacientët me diabet kur shfaqet polineuropatia diabetike e dhimbshme. Kjo dhimbje mund të shkaktohet edhe nga trauma, dëmtimi i shtyllës kurrizore, operacioni, neurotoksinat, rrezatimi, kimioterapia. Pacientët e përshkruajnë si dhimbje të forta në formë djegieje, ndjesi shpimi gjilpërash.

Një nga dhimbjet kronike më të zakonshme është dhimbja neuropatike, e cila prek rreth 10 për qind të popullsisë së botës. Si krijohet?

Mr. farm. Todorovska: Mekanizmat patofiziologjik të shfaqjes së saj janë të shumtë. Dhimbja neuropatike mund të shkaktohet nga infeksione të tilla si infeksioni i herpesit, pastaj ishemia te pacientët me diabet kur shfaqet polineuropatia diabetike e dhimbshme. Kjo dhimbje mund të shkaktohet edhe nga trauma, dëmtimi i shtyllës kurrizore, operacioni, neurotoksinat, rrezatimi, kimioterapia. Pacientët e përshkruajnë si dhimbje të forta në formë djegieje dhe ndjesi shpimi gjilpërash.

Dhimbja kronike, e cila prek rreth 20 për qind të popullsisë së botës, shfaqet në një sërë gjendjesh si sëmundjet reumatike dhe neurologjike, diabeti, SIDA, sëmundjet malinje etj.

Dhimbja kronike, e cila prek rreth 20 për qind të popullsisë së botës, shfaqet në një sërë gjendjesh si sëmundjet reumatike dhe neurologjike, diabeti, SIDA, sëmundjet malinje etj.

A trajtohet më me sukses dhimbja neuropatike sot?

Mr. farm. Todorovska: Gjeneratat e reja të barnave e lehtësojnë dukshëm trajtimin e dhimbjeve neuropatike, duke vepruar në mënyrë kauzale dhe simptomatike. Një nga barnat e reja për trajtimin e dhimbjeve akute dhe kronike të moderuara deri në të rënda është Tapentadol, i cili ka një mënyrë të re veprimi. Krahasuar me analgjezikët e tjerë opioidë, ai ka më pak efekte anësore gastrointestinale dhe CNS, kështu që profili i tij i sigurisë është i lartë. Pacientët, ashtu si barnat e tjera, nuk duhet t’i marrin vetëm, por vetëm sipas udhëzimeve dhe këshillave të mjekut.

“Pacienti nuk duhet të duroj dhimbje. Ai ka të drejtë të kalojë ditët e tij në paqe, jo në vuajtje”, thekson Sllavica Todorovska nga

Aleksandra Gazivoda