JA ÇFARË THONË PROFESIONISTËT: A mund të merret vaksina kundër COVID-19 dhe kundër gripit në të njëjtën kohë?

Është mirë t'i dini këto informacione.

Kur vaksinimi kundër COVID-19 filloi në fillim të këtij viti, ekspertët këshilluan që të mos merrnin vaksina të tjera për të paktën dy javë, por hulumtimet e reja tregojnë se vaksina mund të jepet edhe me vaksina të tjera.

Duke pasur parasysh që vaksina kundër COVID-19 është e re, Qendra për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve (CDC) nuk kanë shumë të dhëna se çfarë dhe si mund të ndodhë. Por me afrimin e sezonit të gripit, ju ndoshta keni frikë të merrni të dyja vaksinat në të njëjtën kohë, por edhe nga vetë sëmundjet.

Ja çfarë duhet të dini për marrjen e dy vaksinave në të njëjtën kohë ose për përgjigjen tuaj imunitare:

A MUND TË MIRREN DY VAKSINA PËRAFËRSISHT NË TË NJEJTËN KOHË?

Sipas fjalëve të Prof. Cassandra Pierre, infektologe dhe drejtoreshe e Spitalit të Sëmundjeve Infektive në Boston, përgjigja është po. Ajo pohon se nuk është se nuk është e rrezikshme, por rekomandohet që të vaksinoheni kundër këtyre sëmundjeve, nëse jeni duke pritur për dozën e dytë të vaksinës kundër COVID-19 ose nuk jeni vaksinuar ende, dhe për arsye parandalimi përhapjen e sëmundjes në komunitet.

Ndërsa ne jemi akoma duke u mësuar të marrim dy doza të një vaksine në një periudhë të shkurtër kohore, vaksina të shumta në të njëjtën kohë nuk është diçka e re. Dr. Gigi Gronwall beson se fëmijët marrin rregullisht disa vaksina në të njëjtën kohë, kështu që njohja e trupit me viruse të shumta në të njëjtën kohë nuk do të ndikojë në cilësinë e përgjigjes së sistemit imunitar.

Ai thotë se sistemi ynë imunitar është i aftë të përtyp çamçakëz dhe të lëvizë në të njëjtën kohë. Me fjalë të tjera, trupi nuk ka gjasa të luftojë një përgjigje imune ndaj gripit sepse keni marrë edhe vaksinën kundër COVID-19, ose anasjelltas.

Sipas CDC, imuniteti do të reagojë në të njëjtën mënyrë ndaj një vaksine nëse merr dy vaksina të ndryshme në të njëjtën ditë.

Në çdo rast, ndoshta nuk do të ndiheni më keq nëse merrni dy vaksina, sesa do të kishit nëse do të kishit marrë vetëm një. Nicholas Barros, infektolog, tha se ai do të rekomandonte përdorimin e dy duarve të ndryshme, nëse është e mundur, në mënyrë që të zvogëlojë reagimin e njërës dorë, nëse ndodh. Është krejt normale të ndiheni pak të lodhur pas vaksinës, por nëse merrni dy, kjo nuk do të thotë se do të keni simptoma dy herë më të forta, dhe kjo mund të konkludohet sipas rasteve të ngjashme në të kaluarën.

KUR DUHET TË MERRNI VAKSINËN KUNDËR COVID-19, DHE KUR KUNDËR GRIPIT? 

Dr. Pierre beson se vaksina kundër gripit duhet të jepet në fillim të sezonit të sëmundjes, dhe këtë muaj. Ekspertë të tjerë do të thonë se vaksina e gripit duhet të jepet në tetor. Por për shkak se tani është e rëndësishme që sa më shumë njerëz të marrin vaksinën kundër COVID-19, nuk do të jetë problem nëse i merrni të dyja vaksinat në të njëjtën ditë.

“Tani është krejtësisht në rregull të marrësh vaksinën kundër gripit, por është kohë e mirë edhe për vaksinën kundër COVID, nëse nuk e keni marrë akoma”, tha Dr. Pierre.