KËTO JANË SIMPTOMA PËR PANIK: Kanceri i veshkave shfaqet zakonisht pas të 40-tave.

Kanceri i veshkave zhvillohet zakonisht te njerëzit më të vjetër se 40 vjeç, më shpesh te meshkujt sesa tek femrat.

Pirja e duhanit, gurët në veshka, inflamacioni kronik i veshkave dhe ekspozimi ndaj disa substancave kimike kontribuojnë në zhvillimin e kancerit të veshkave. Për shkak të rritjes së përdorimit të ultrazërit, gjithnjë e më shumë po zbulohet si gjetje e rastësishme gjatë ekzaminimit abdominal. Për tumoret që nuk janë përhapur në zonën përreth, heqja kirurgjikale ofron një shans për shërim. Aplikimi postoperativ i imunoterapisë, dhe së fundmi, barnat biologjike të targetuara ose të synuara kanë sjellë ndryshime pozitive në mbijetesë te pacientët tek të cilët operacioni radikal nuk është i mundur për shkak të sëmundjes së gjerë.

Ka disa lloje të kancerit të veshkave. Kanceri i qelizave renale (adenokarcinoma) është më i zakonshmi dhe përbën 85% të të gjitha rasteve të diagnostikuara të kancerit të veshkave. Në mënyrë domethënëse më pak të zakonshme janë sarkoma renale dhe tumori i Wilms, të cilat shpesh diagnostikohen në fëmijëri.

ANATOMIA E VESHKAVE

Veshkat janë organe çift në formë ovale, të vendosura në pjesën e pasme të murit të barkut, në lartësinë e rruazave të sipërme të mesit. Veshka e djathtë zakonisht shtrihet pak më poshtë se e majta, sepse mëlçia ndodhet sipër saj. Veshkat kanë ngjyrë të kuqe-kafe, tek një i rritur ato janë rreth 10 centimetra të gjata dhe kanë madhësinë e një grushti.

Roli kryesor i veshkave është filtrimi i gjakut, i cili largon produktet e dëmshme metabolike, toksinat, barnat, kripën e tepërt dhe lëngjet nga trupi. Gjaku për filtrim bartet në veshkë nëpërmjet arteries renale, ndërsa gjaku i pastruar nga veshka bartet nga venat renale. Urina formohet nga uji i tepërt dhe substancat e dëmshme në veshka. Urina që formohet në tubulat renale grumbullohet dhe prej andej përmes ureterit derdhet në fshikëz dhe më pas ekskretohet jashtë trupit.

Përveç nxjerrjes së substancave të dëmshme dhe ujit të tepërt nga trupi përmes urinës, veshka ka disa funksione shtesë:

  • rregullimi i aciditetit të lëngjeve të trupit (balanca acido-bazike)
  • sekretimi i hormoneve (eritropoetina, renina, prostaglandina).

SI TË ZBULOJMË KANCERIN E VESHKAVE

Kanceri i veshkave nuk jep asnjë simptomë në fillim, ndaj zbulohet në atë fazë rastësisht, gjatë ekzaminimit sistematik ose gjatë ekzaminimit për disa sëmundje të tjera.

Tre simptoma që shfaqen njëkohësisht:

  • Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës (zona midis brinjëve dhe legenit)
  • Gjak në urinë (hematuria)
  • Një masë që mund të ndihet në ijë ose në pjesën e poshtme të shpinës përshkruhet në mjekësi si shenjë tipike e kancerit të veshkave.

Megjithatë, kombinimi i tillë i simptomave shfaqet në 10 për qind të pacientëve. Nga simptomat e përgjithshme, më të zakonshmet janë:

  • Humbja e masës trupore
  • Lodhja
  • Temperatura e lartë trupore
  • Lodhje
  • Anemia 

Kanceri i veshkave gjithashtu mund të shfaqet me një sërë simptomash që, pa trajtim të kujdesshëm, është e vështirë të lidhen me veshkën. Këto mund të jenë ndryshime laboratorike si eritrocitoza, hiperkalcemia, hipoglikemia ose koha e zgjatur e protrombinës. Hipertensioni ndonjëherë mund të shfaqet si shenja e parë e kancerit të veshkave.