KUR MUND TË FILLOJË TË HA FËMIJA Djathë dhe produktet e qumështit? Keni kujdes se çfarë i ofroni, jo të gjitha janë për fëmijë

Në përgjithësi, djathi përmban proteina, yndyrë, kalcium dhe vitamina B, por djathi përmban shumë kripë për një fëmijë. Ekzistojnë  edhe produkte të tjera të qumështit që përmbajnë më pak yndyrë, kështu që fëmijëve nuk duhet t'u jepen të gjitha llojet.

Fëmijëve, është më mirë të mos u jepni djathë të butë, të fortë, të përpunuar, të tymosur ose pikant. E gjithë kjo mund të shkaktojë një reaksion alergjik.

Është më mirë t’i jepni përparësi djathrave paksa të fortë: djathë të bardhë të bërë në shtëpi, çedër, parmixhan, gouda, edamer.

“Përveç kësaj, struktura mjaft e fortë e djathërave ju lejon të stërvitni aparatin e nofullës, duke stimuluar përtypjen dhe në përgjithësi, pjatat me djathë ndihmojnë në diversifikimin e menysë së fëmijëve”, thotë Dr. Ksenia Kuzmina.

Në çfarë moshe mund t’u jepet fëmijëve djathë?

Pasi të mbushin një vit mund ti jepni rreth 5 g djathë në ditë. Kjo është një copë e hollë. Pavarësisht pjesës së vogël, ofroni rregullisht produkte të tilla qumështi. Sepse ushqimi ofron një lloj përvoje të caktuar të të mësuarit të shijeve dhe teksturave. Nga viti i 3-të sasia e djathit mund të rritet.

Cilët fëmijë nuk duhet të hanë djathë?

Nëse fëmija juaj është alergjik ndaj produkteve të qumështit, djathi është i ndaluar. Nëse nuk ka alergji, përsëri jepni një copë të vogël herën e parë dhe monitoroni reagimin.