KUSHTOJINI VËMENDJE KËTYRE 6 SIMPTOMAVE: Kanceri i zorrës së trashë mund të kurohet në 9 nga 10 raste

Kanceri i zorrës së trashë është sëmundje shumë e qetë që mund të zhvillohet në trup për vite pa shenja të dukshme, ndaj kur shfaqet ndonjë nga këto simptoma, duhet të konsultoheni menjëherë me mjekun tuaj.

Kanceri i zorrës së trashë është një nga shkaqet kryesore të vdekjeve në botë me pothuajse dy milionë raste të reja dhe një milion vdekje në vit. Në vendin tonë, sipas statistikave të fundit të tre viteve më parë, çdo vit regjistrohen mbi 600 raste të reja me kancer të zorrës së trashë.

Nëse zbulohet në kohë, kanceri i zorrës së trashë mund të kurohet në 9 nga 10 raste. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të bëhen ekzaminime të rregullta parandaluese.

Në vend ekziston një Program kombëtar për skrining ose zbulimin e hershëm të kancerit të zorrës së trashë, i cili mbulon personat me faktorë rreziku të moshës 50 deri në 74 vjeç, pra personat që kanë pasur familjar me kancer ose ankohen për probleme dhe gjakderdhje në jashtëqitje dhe simptoma të tjera.

Si është mënyra më e lehtë për të parandaluar kancerin e zorrës së trashë, shpjegon Prof. Dr. Neven Ljubiçiq.

“Edhe pse incidenca është e lartë, kanceri i zorrës së trashë është një nga kanceret që vërtet mund të parandalohet me ushqimin e duhur dhe një mënyrë jetese të shëndetshme. Megjithëse ka një sërë shkaqesh që mund të çojnë në kancerin e zorrës së trashë, duke përfshirë predispozicion gjenetik, ushqimin e duhur me marrjen e duhur të fibrave dhe shmangien e zakoneve të dëmshme, si pirja e duhanit dhe konsumimi i tepërt i alkoolit mund të jetë vërtet një hap i madh në luftën kundër këtij kanceri”, tha profesori.

Ai thotë se kanceri i zorrës së trashë është sëmundje shumë e qetë që mund të zhvillohet në organizëm me vite pa shenja të dukshme. Megjithatë, nëse shfaqet ndonjë nga simptomat e mëposhtme, këshillohet që menjëherë të konsultoheni me mjekun tuaj pasi këto simptoma duhen marrë seriozisht. Mjeku juaj duhet të jetë i vetëdijshëm për simptomat dhe t’ju drejtojë në hapat e ardhshëm.

SIMPTOMAT QË TREGOJNË RËNDËSINË PËR EKZAMINIM TË SHPEJTË:

  • Hemoragji e dukshme në jashtëqitje
  • Ndryshimet në mënyrën e shkarkimit (kapsllëk dhe diarre me ndërprerje, jashtëqitje të zezë, jashtëqitje të hollë)
  • Ndjenja e lëvizjes jo të plotë të zorrëve
  • Shfaqja e anemisë së pashpjegueshme
  • Dhimbje të përsëritura në zonën e barkut ose legenit
  • Humbja e peshës