MJEKËT ALARMOJNË TË MOS NËNVLERËSOHET VIRUSI: Gjërat që absolutisht nuk duhet t’i bëni nëse keni koronavirusin

Infeksioni me koronavirus nuk duhet merret lehtë, thonë virologët. “A dëshironi vërtet që trupi juaj të rikuperohet? Jepini vetes sa më shumë kohë rikuperimi, për t'u rikuperuar sa më shumë që të jetë e mundur”, thotë kardiologia Suzanne Cheng.

Infeksioni me koronavirus nuk duhet merret lehtë, thonë virologët. “A dëshironi vërtet që trupi juaj të rikuperohet? Jepini vetes sa më shumë kohë rikuperimi, për t’u rikuperuar sa më shumë që të jetë e mundur”, thotë kardiologia Suzanne Cheng.

Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë se çfarë nuk duhet të bëni nëse keni COVID.

Mos punoni nga shtëpia

Nëse jeni të sëmurë me COVID-19, mos punoni nga shtëpia. Po, të qëndrosh në shtëpi është më mirë sesa të dalësh dhe të infektosh njerëz të tjerë, por mos pushimi i mjaftueshëm mund ta bëjë shërimin tuaj shumë më të gjatë. Merrni kohë për të pushuar dhe përqendrohuni në përmirësimin, thonë mjekët. “Gjumi është i barabartë me imunitetin. Ju nuk dëshironi të ndërhyni në sistemin tuaj imunitar me asgjë tjetër”, thotë Dr. Cheng.

Gjumi dhe shëndeti imunitar

Gjumi është çelësi për shëndetin dhe rimëkëmbjen e imunitetit, thonë ekspertët. “Me çdo infeksion akut – veçanërisht me COVID – pushimi është i rëndësishëm. Gjumi i mjaftueshëm i jep sistemit imunitar ekuilibër të mirë”, thotë Dr. Caitlin McAuley, e cila punon në Klinikën e Rimëkëmbjes nga COVID.

“Shpesh nuk duam t’ia pranojmë vetes faktin se kur jemi të sëmurë, nuk funksionojmë mirë as mendërisht. Prandaj, do të ishte e dëshirueshme që t’i jepni vetes të paktën tre deri në pesë ditë pushim”, thotë mjekja.

Mos e nënvlerësoni virusin

Edhe nëse infeksioni juaj me koronavirus është i lehtë, kushtojini vëmendje se si ndiheni vërtet.

“Njerëzit mund të jenë mirë për 10 deri në 12 ditë, por më pas sëmuren papritur”, thotë epidemiologu Timothy Brew. “Vetëm sepse keni bërë mirë javën e parë nuk do të thotë se do të bëni më mirë javën e dytë ose të tretë. Trupi juaj është mjaft i mirë për t’ju thënë se çfarë ju nevojitet vërtet. Pra, nëse ndiheni të lodhur dhe të sëmurë, me siguri trupi juaj ju thotë të ktheheni në shtrat”.

Puna nga shtëpia e bën të vështirë pushimin

Puna nga shtëpia është bërë normë për shumë njerëz që nga fillimi i pandemisë, por linja e hollë midis punës dhe jetës private në shtëpi mund ta bëjë të vështirë pushimin. “Puna juaj duhet të jetë fleksibël, por ky është problemi – ju nuk e kontrolloni kohën sa herë që punoni”, thotë profesoresha e Universitetit Santa Barbara, Eileen Boris.