MUND T’I NDODHË ÇDOKUJT, NË ÇDO KOHË, KUDO: A e dini se çfarë e shkakton çdo të pestin sulm në tru?

Ashtu si me shumicën e sëmundjeve dhe gjendjeve shëndetësore, nuk ka statistika të sakta për numrin e njerëzve që kanë përjetuar dhe janë duke u trajtuar për sulmin në tru. Të dhënat e fundit të disa viteve më parë tregojnë se në vend çdo vit diagnostikohen 11 mijë pacientë me infarkt dhe mjekët thonë se ky numër ka tendencë rritjeje.

Sulmi në tru mund t’i ndodhë kujtdo, në çdo kohë, kudo. Çdo i katërti i rritur do ta përjetojë atë. Megjithatë, pothuajse të gjitha sulmet në tru mund të parandalohen me masa parandaluese, theksojnë mjekët.

Hapi i parë, shpjegon Dr. Verica Kralj, është të njihni dhe kuptoni faktorët tuaj të rrezikut dhe të mbroni veten duke vepruar sipas tyre.

PRESIONI I LARTË I GJAKUT – më shumë se gjysma e sulmeve në tru shkaktohen nga presioni i lartë i gjakut. Me kontroll të thjeshtë të presionit të gjakut, ju mund të reduktoni ndjeshëm rrezikun e sulmit në tru.

AKTIVITETI FIZIK – duke iu përmbajtur rekomandimeve për një sasi minimale të aktivitetit fizik – 30 minuta aktivitet të moderuar pesë herë në javë – ne mund të reduktojmë rrezikun tonë me 25 për qind.

PESHA E TEPËRT TRUPORE – pesha e tepërt trupore është shkaku i një në pesë sulme në tru. Personat mbipeshë kanë 22 për qind rrezik më të lartë për sulm në tru, ndërsa personat obezë kanë rrezik 64 për qind më të lartë!

USHQIMI – duke reduktuar kripën, sheqerin dhe yndyrën, si dhe duke rritur marrjen e perimeve dhe frutave, ne ndihmojmë në ruajtjen e peshës së duhur trupore, presionit të gjakut dhe kolesterolit, duke parandaluar kështu në mënyrë të konsiderueshme shfaqjen e një sulmi në tru.

FIBRILACIONI ATRIAL – rrahjet e parregullta, kryesisht shumë të shpejta të zemrës janë rrezik i madh për sulm në tru nëse nuk trajtohen. Ato janë më shpesh fatale ose rezultojnë në dëmtime serioze.

PIRJA E DUHANIT – më shumë se një dhjetra rastesh të sulmit janë të lidhura me pirjen e duhanit. Për të rritur shanset për të lënë duhanin me sukses, është e nevojshme të kërkoni ndihmë nga një profesionist.

ALKOOLI – reduktimi i marrjes së alkoolit në dy njësi në ditë për burrat dhe një njësi për gratë do të zvogëlojë gjithashtu rrezikun e goditjes në tru.

KOLESTEROL – më shumë se një e katërta e rasteve të sulmit në tru janë të lidhura me nivele të larta të kolesterolit “të keq” (LDL). Nivelet e kolesterolit mund të kontrollohen përmes dietës, mënyrës së jetesës dhe mjekimit.

DIABETI – çdo i pesti person që do të përjetojë sulm është diabetik, ndërsa ata kanë pasoja më fatale të sulmit në tru në krahasim me popullatën e përgjithshme. Reduktimi i rrezikut të diabetit dhe kontrolli i glicemisë do të zvogëlojë gjithashtu rrezikun e sulmit në tru.

DEPRESIONI DHE STRESI – një në gjashtë sulme janë të lidhura me shëndetin mendor. Depresioni dhe stresi rrisin rrezikun e sulmeve të vogla në tru, veçanërisht te njerëzit e moshuar.

Këto dhjetë hapa ose faktorë rreziku zbatohen edhe për sëmundje të tjera kronike jo të transmetueshme si kanceri, diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare dhe mund të konsiderohen si këshilla universale për një jetë të shëndetshme.