Nëse keni COVID-19, këto janë simptomat që me shumë mundësi do të jenë të parat që do t’i përjetoni

Një variant i ri i koronavirusit i quajtur omicron po përhapet dhe duket se është një shkak i madh shqetësimi, sepse po përhapet kaq shpejt dhe shkencëtarët ende nuk e dinë se sa i rrezikshëm mund të jetë.

Shfaqja e një lloji të ri të koronavirusit ka shkaktuar probleme në mbarë botën, megjithëse shkencëtarët po punojnë në mënyrë aktive për të studiuar virusin, është e rëndësishme të qëndroni të vetëdijshëm për rrezikun që ai paraqet dhe të informoheni për simptomat e sëmundjes. Rastet e raportuara pothuajse së fundmi të sëmundjes janë pasojë e variantit delta shumë infektiv, ndërsa simptomat mes tyre duket se ndryshojnë pak.

Simptomat e infeksionit me virusin delta ndryshojnë në varësi të faktit nëse jeni vaksinuar.

Ekspertët thonë se simptomat mund të ndryshojnë në varësi të faktit nëse jeni vaksinuar. Ndërsa këto janë simptomat që shfaqen më shpesh tek ata që janë vaksinuar me dy doza:

 • Dhimbje koke
 • Dhimbje të fytit
 • Rrjedhje hundësh
 • Temperaturë
 • Kollë

Ato krahasohen me simptomat e ftohjes dhe zakonisht janë të lehta. Nëse jeni vaksinuar, simptomat janë të ngjashme me variantin e parë të virusit, kolla mund të jetë e vazhdueshme, por edhe dhimbje koke dhe rrjedhje hundësh.

Simptoma të tjera të zakonshme, sipas Qendrës për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve (CDC), përfshijnë:

 • Temperaturë
 • Kollë
 • Vështirësi me frymëmarrjen
 • Lodhja
 • Dhimbje në trup
 • Humbja e nuhatjes dhe shijes
 • Dhimbje të fytit
 • Kapsllëk
 • Nauze
 • Të vjella
 • Diarre

Nëse keni ndonjë simptomë që nuk është normale, është mirë të bëni testin menjëherë, edhe nëse jeni vaksinuar dhe qëndroni në shtëpi.

RASTE ASIMPTOMATIKE

Një nga simptomat e hershme të sëmundjes është ende e njëjtë. “Ashtu si me variantet e tjera, duket se është simptoma më e zakonshme që shfaqet herët ose gjatë sëmundjes, veçanërisht te personat e rinj dhe të shëndetshëm – ndërsa kjo është se nuk ka simptoma”, tha Karen Jubanjik, profesor i mjekësisë në Universitet. Yale. Ai shton se ky është sekreti i përhapjes së virusit: shumë prej tyre janë asimptomatikë dhe nuk testohen, ndaj nuk e dinë se e kanë sëmundjen dhe për këtë arsye e përhapin më tej.

“Ne kemi rreth 65 milionë amerikanë që mund të ishin vaksinuar por nuk e bënë, kështu që ka ende shumë që mund të preken seriozisht nga virusi. E njëjta gjë është e vërtetë në pjesën tjetër të botës – nuk janë vaksinuar mjaft njerëz dhe atje pandemia është në zhvillim të plotë. Për këtë fakt, është e qartë se për momentin kemi një ndikim të madh në mbrojtjen e shëndetit tonë. Unë jam i shqetësuar se nuk janë vaksinuar mjaft njerëz dhe se të gjithë mund të infektohen, kështu që mund të presim shumë raste të reja këtë dimër, gjë që nuk do të ishte rasti nëse të gjithë do të vaksinoheshin,” tha eksperti i viruseve Michael Osterholm.

SI TA MBRONI VETEN 

Ndiqni të gjitha udhëzimet e dhëna nga ekspertët dhe ndihmoni për t’i dhënë fund pandemisë dhe vaksinohuni sa më shpejt që të jetë e mundur nëse nuk jeni tashmë. Mbani maska, shmangni hapësirat e mbushura me njerëz dhe të mbyllura dhe lani duart sa më shpesh të jetë e mundur. Mbroni jetën tuaj, por edhe jetën e të tjerëve.