NUK DËGJONI SI MË PARË, JU GJËMOJNË VESHËT DHE KENI MARRAMENDJE? Zbulohen komplikimet e reja nga COVID-19

Nga fillimi i pandemisë së koronavirusit e deri më sot, njohuritë për COVID-19 dhe efektet e tij vetëm sa po zgjerohen. Dihet se COVID-19 ka efekte në gishtat e këmbëve, por zbulimet e reja tregojnë se, për shkak të komplikimeve, virusi mund të ndikojë edhe tek dëgjimi.

Personat e infektuar me virusin SARS-CoV-2, i cili shkakton COVID-19, kanë raportuar gjithashtu çrregullime të dëgjimit, si humbje dëgjimi dhe gjëmim të veshëve, ose tingëllimë. Virusi shoqërohet edhe me probleme të ekuilibrit, të cilat mund të ndodhin kur shfaqen probleme me veshët.

VESHI I BRENDSHEM ËSHTË I PËRSHTATSHËM PËR HYRJE TË VIRUSIT SARS-CoV-2

Një studim i botuar në revistën Communications Medicine analizoi dhjetë pacientë me COVID-19 të cilët kishin probleme me dëgjimin. Indi i veshit është treguar se është shtëpia e receptorëve ACE2, të cilët njihen si pika hyrëse për patogjenin SARS-CoV-2. Ekzistojnë gjithashtu TMPRSS2 dhe FURIN, dy kofaktorë të tjerë të nevojshëm për hyrje të suksesshme të virusit.

Qelizat Schwann që gjenden gjithashtu në vesh, janë të përshtatshme për këtë virus. Duke e bërë këtë, duke pasur parasysh natyrën e veshëve, qelizat e qimeve të cilat janë provuar të jenë pikë tjetër hyrëse për patogjenin, dhe veshi fillon të duket si një vend mjaft i përshtatshëm për COVID-19, thuhet në studim.

“Ne kemi treguar se veshi i brendshëm te njerëzit ka makineri molekulare që lejon virusin SARS-CoV-2 të hyjë. Për më tepër, ky virus mund të infektojë lloje specifike të qelizave në veshin e brendshëm të njeriut. Hulumtimi ynë sugjeron se infeksioni i veshit të brendshëm mund të jetë baza për problemet e dëgjimit dhe ekuilibrit që lidhen me COVID-19.”

SIMPTOMAT

Ky studim analizoi vetëm dhjetë persona, kështu që nuk ka një mostër mjaft të madh për ta përgjithësuar, por janë shfaqur disa simptoma të zakonshme.

Në këtë grup njerëzish, simptomat e zakonshme të lidhura me veshin përfshijnë humbjen e dëgjimit, tingëllimë në veshë ose gjëmim në veshë dhe marramendje.