OBSH: Tre skenarë për zhvillimin e pandemisë janë të mundshme deri në fund të këtij viti

“Bazuar në atë që dimë tani, skenari më i mundshëm është që virusi që shkakton COVID-19 do të vazhdojë të zhvillohet, por se ashpërsia e sëmundjes që shkakton do të ulet me kalimin e kohës për shkak të rritjes së imunitetit të fituar përmes vaksinimit dhe nëse e keni kaluar", theksoi Drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) mbrëmë njoftoi një plan të përditësuar për COVID-19, duke përshkruar tre skenarë të mundshëm për zhvillimin e pandemisë deri në fund të këtij viti, ndërsa njeriu i parë i saj beson se ashpërsia e sëmundjes ka të ngjarë që me kalimin e kohës të zvogëlohet.

“Bazuar në atë që dimë tani, skenari më i mundshëm është që virusi që shkakton COVID-19 do të vazhdojë të zhvillohet, por se ashpërsia e sëmundjes që shkakton do të ulet me kalimin e kohës për shkak të rritjes së imunitetit të fituar përmes vaksinimit dhe nëse e keni kaluar”, theksoi Drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Plani strategjik i përditësuar për gatishmërinë dhe reagimin përshkruan rregullimet strategjike që çdo vend duhet të bëjë në lidhje me përhapjen e koronavirusit, reduktimin e ndikimit të COVID-19 dhe përfundimin e emergjencës globale.

Megjithatë, drejtori i OBSH-së paralajmëroi se shpërthimet e herëpashershme të rasteve të reja dhe vdekjeve mund të ndodhin kur imuniteti bie, gjë që mund të kërkojë doza përforcuese periodike për popullatën e ndjeshme.

Duke folur për skenarin e dytë dhe të tretë, Tedros tha se ose do të shfaqen variante më pak serioze, kështu që nuk do të nevojiteshin doza përforcuese dhe vaksina të reja, ose do të shfaqej një variant më virulent, kështu që mbrojtja kundër vaksinimit ose infeksionit nuk do të mjaftonte.

Ky është plani i tretë i përgatitjes dhe reagimit strategjik të OBSH-së, ndërsa Tedros beson se do të jetë i fundit. Plani i parë u shpall në shkurt 2020, në fillim të pandemisë.