PASI KENI KALUAR COVID-19, NUK KENI FORCË PËR ASGJE, LODHENI SHPEJT DHE KOLLITENI: Kur janë simptomat vërtet serioze për të kërkuar ndihmë mjekësore?

Kovidi afatgjatë mund të njihet nga një ose më shumë simptoma që shfaqen menjëherë pas fillimit të sëmundjes ose disa muaj më vonë, por mund të ndodhë tek njerëzit që kanë pasur simptoma të lehta të sëmundjes, si dhe te njerëzit që kanë pasur simptoma të rënda. Një nga simptomat më të zakonshme të kovidit afatgjatë është kolla që mund të zgjasë me muaj pas sëmundjes, ndërsa shumë njerëz ankohen gjithashtu për lodhje dhe nevojë të vazhdueshme për pushim.

Koronavirusi ose COVID-19 është sëmundje që u shfaq për herë të parë në  shkurt të 2020. Ka më shumë shtame dhe për rrjedhojë më shumë simptoma të ndryshme, dhe ashpërsia e sëmundjes është e ndryshme për çdo person.

Disa njerëz gjithashtu mund të kenë efekte anësore që zgjasin për ca kohë, madje edhe disa muaj pasi personi është shëruar dhe nuk është më pozitiv me virusin. Kjo gjendje quhet post-covid, pra covid afatgjatë. Simptomat dhe kohëzgjatja e tyre do të jenë të ndryshme për çdo person dhe do të ndryshojnë edhe në intensitet.

SIMPTOMAT AFATGJATA TË COVID-19

Kovidi afatgjatë mund të njihet nga një ose më shumë simptoma që shfaqen menjëherë pas fillimit të sëmundjes ose disa muaj më vonë, por mund të ndodhë tek njerëzit që kanë pasur simptoma të lehta të sëmundjes, si dhe te njerëzit që kanë pasur simptoma të rënda. Një nga simptomat më të zakonshme të kovidit afatgjatë është kolla që mund të zgjasë me muaj pas sëmundjes dhe shumë njerëz ankohen gjithashtu për lodhje dhe nevojë të vazhdueshme për pushim.

Përveç këtyre dy simptomave, shenja të tjera të kësaj gjendje janë:

  • Frymëmarrje e shkurtër
  • Dhimbje gjoksi
  • Probleme me përqendrimin
  • Pagjumësia
  • Marramendje
  • Ndjenja e reduktuar ose e humbur plotësisht e shijes dhe erës
  • Dhimbje kyçesh
  • Ethe
  • Skuqje
  • Depresioni dhe ankthi

Në disa raste, mund të ndodhë dëmtimi i organeve. Kështu mund të ndodhin mpiksje gjaku, probleme me zemrën, probleme me veshkat, por edhe sulmi në tru, si dhe çrregullime autoimune.

Kovidi afatgjatë nuk do të shfaqet tek të gjithë njerëzit që kanë pasur këtë sëmundje. Më të rrezikuarit janë të moshuarit dhe ata që kanë probleme shëndetësore, por mund të shfaqet edhe te të rinjtë dhe të shëndoshë, si dhe në formë më të lehtë tek fëmijët. Një studim i vitit 2021 zbuloi se më shumë se tre të katërtat e pacientëve me COVID-19 në spitalet e Wuhan kishin të paktën një simptomë të kovidit afatgjatë gjashtë muaj pas daljes nga spitali.

KOVIDI AFATGJATË TE FËMIJËT

Shumica e fëmijëve që infektohen me koronavirus kanë simptoma të lehta që zgjasin më pak se tek të rriturit. Gjithashtu, fëmijët që zhvillojnë kovid afatgjatë kanë simptoma më të buta, më së shpeshti dobësi, gulçim dhe dhimbje koke.

Përveç kësaj, mund të shfaqen ethe, dhimbje koke, kollë, dhimbje muskujsh dhe kyçesh, humbje e nuhatjes ose shijes dhe dhimbje të fytit. Deri më tani, praktika ka treguar se gjithnjë e më shumë fëmijë po përballen me këtë gjendje.

KUR DUHET TË KËRKONI NDIHMË MJEKËSORE?

Nëse simptomat e kovidit afatgjatë zgjasin më shumë se gjashtë javë ose përkeqësohen, është e nevojshme të vizitoni mjekun dhe të përshkruani në detaje të gjitha simptomat e pranishme.

Për të zbuluar nëse ka një problem më serioz, mjeku juaj mund të urdhërojë analiza të mëtejshme, të masë presionin e gjakut dhe pulsin, të kryejë analiza gjaku ose radiografi të mushkërive.

Covidi afatgjatë është gjendje e shoqëruar me simptoma që shfaqen tek disa njerëz pasi vuajnë nga sëmundja COVID-19. Simptomat mund të jenë të lehta, por ato gjithashtu mund të ndikojnë në funksionin e organeve dhe të ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme. Jeta e zgjatur mund të zgjasë për më shumë se dy muaj, por nëse simptomat përkeqësohen, kërkoni kujdes mjekësor.