PEDIATRI JUAJ PODCAST ME PROF.DR. ALEKSANDAR SAJKOVSKI: Vitamina D dhe roli i saj në imunitetin e fëmijëve

Vitamina D është thelbësore për shëndetin e fëmijëve dhe të rriturve, por veçanërisht e rëndësishme për të sapolindurit, foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Me prof. Dr. Sajkovski, diskutojmë për rolin e vitaminës D në sistemin imunitar të fëmijëve, pse është e rëndësishme që fëmijët të marrin mjaftueshëm këtë vitaminë dhe cilat janë burimet më të mira të saj.

Mysafir  në edicionin e ri të podcast-it të Pediatar.mk “Pediatri juaj” është prof. Aleksandar Sajkovski, mjek specialist pediatër, neonatolog subspecialist. Prof. Dr. Sajkovski u përgjigjet disa pyetjeve lidhur me vitaminën D dhe rolin e saj në imunitetin e fëmijëve.

Vitamina D është thelbësore për shëndetin e fëmijëve dhe të rriturve, por veçanërisht e rëndësishme për të sapolindurit, foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Me prof. Dr. Sajkovski, diskutojmë për rolin e vitaminës D në sistemin imunitar të fëmijëve, pse është e rëndësishme që fëmijët të marrin mjaftueshëm këtë vitaminë dhe cilat janë burimet më të mira të saj. Do të diskutojmë gjithashtu, edhe për atë se si të marrim dozën e duhur dhe kur nevojiten suplementet e vitaminës D.

Prof.Dr. Aleksandar Sajkovski, mjek specialist pediatër, neonatolog subspecialist, mysafir në edicionin e ri të podkcast-it “Pediatri juaj”

Disa nga pyetjet të cilave iu përgjigj Prof. Dr. Sajkovski janë:

  • Cili është roli i vitaminës D në shëndetin imunitar të fëmijëve?
  • Si prodhohet sasia e vitaminës D nga trupi ynë dhe nga se varet?
  • A e bllokojnë kremrat kundër diellit prodhimin e vitaminës D në lëkurë?
  • Cilat janë burimet më të mira të vitaminës D?
  • Kur duhet të fillohet marrja e vitaminës D dhe në çfarë doze?
  • Si e mbronë imunitetin Lactobacillus reuteri Protectis?
  • Cilat janë pasojat e tjera të mungesës së vitaminës D në organizëm, veçanërisht te fëmijët?
  • Kur është më e nevojshme marrja e vitaminës D dhe cila është doza ditore e rekomanduar për fëmijët?
  • Çfarë duhet të kërkojnë prindërit kur blejnë suplemente të vitaminës D?
  • Cilat janë shenjat që prindërit mund të dallojnë për mungesën e vitaminës D në trupin e fëmijëve të tyre?

Podcat-in “Pediatri juaj” me Prof.Dr. Aleksandar Sajkovski mund ta ndiqni edhe në kanalin Jutjub të Pediatar.mk.