Për shkak të COVID-19 në Evropë, një milion raste të kancerit të pa diagnostikuar: Këto janë 13 simptomat më të zakonshme të kancerit

Sipas të dhënave të publikuara nga Organizata Evropiane për luftën kundër kancerit, pothuajse një milion raste të kancerit në Evropë nuk janë diagnostikuar për shkak të koronavirusit.

Këto të dhëna janë një rikujtesë e qartë e sfidave me të cilat përballen shërbimet e kujdesit ndaj kancerit në Evropë gjatë pandemisë. Publikuar në kohën e fillimit të fushatës së Organizatës Evropiane: Koha për të vepruar, e cila i bën thirrje publikut, pacientëve me kancer, ligjvënësve dhe ekspertëve të shëndetit të sigurohen që COVID-19 të mos vazhdojë të dobësojë luftën kundër kancerit..

Të dhënat e mbledhura tregojnë ashpërsinë e krizës:

  • Vlerësohet se deri në një milion raste të kancerit nuk janë diagnostikuar në Evropë
  • Vlerësohet se në Evropë nuk janë kryer rreth 100 milionë skrininge  të fazave të hershme të kancerit, gjë që çon në diagnostikimin në një fazë të mëvonshme të sëmundjes dhe reduktim të numrit të përgjithshëm të të mbijetuarve.
  • Një deri në dy persona me simptoma të mundshme të kancerit nuk dërgohen për ekzaminim diagnostik në kohë
  • Një në pesë pacientë me kancer në Evropë akoma nuk e kanë marrë ndërhyrjen e nevojshme ose kimioterapinë.

Dr. Matti Apro, President i Organizatës Evropiane për Kancerin, tha:

Të dhënat e mbledhura tregojnë ashpërsinë e ndikimit të COVID-19 në kancer. Ne me të vërtetë kemi nevojë për veprime urgjente në nivelin më të lartë të politikave evropiane dhe kombëtare për të trajtuar rastet e pazgjidhura të kancerit, për të rikthyer besimin në shërbimet e kujdesit ndaj kancerit dhe për të adresuar mungesat e punës / kujdesit..

Në kuadër të fushatës ‘Koha për Veprim’ inkurajon qytetarët të kontribuojnë, t’i kushtojnë vëmendje shenjave të zakonshme të hershme të kancerit (p.sh. lëvizjet e zorrëve, nyjet ose gunga në gjoks, vështirësi në gëlltitje, humbja e papritur e peshës) dhe kontaktoni menjëherë mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë simptomë të dyshimtë.

Shkuarja në takime për zbulimin e hershëm të kancerit është thelbësor për të rritur gjasat e diagnostikimit të hershëm kur kanceri mund të trajtohet në mënyrë efektive. Ne nuk duhet të presim për terapi dhe të inkurajojmë pacientët me kancer të këmbëngulin në respektimin e orarit të trajtimit. Kjo fushatë ripohon misionin e Organizatës Evropiane të Kancerit për të mbështetur profesionistët e shëndetit në detyrën e tyre për të siguruar kujdes adekuat në dobi të pacientëve.

Cilat janë simptomat dhe shenjat e kancerit?

Vetë sëmundjet malinje zakonisht nuk japin asnjë simptomë në fazën fillestare, e cila është sfida më e madhe diagnostike në zbulimin e hershëm të këtyre sëmundjeve. Simptomat e kancerit zakonisht ndryshojnë në varësi të llojit të kancerit, megjithëse ka disa shenja dhe simptoma të përgjithshme që mund të ndodhin në shumë lloje, të tilla si lodhja, humbja e paqëllimshme e peshës trupore dhe temperatura.

Disa nga simptomat e zakonshme të kancerit që mund të shfaqen janë:

Ndryshimet në gji: nyja ose ndjenja e shtrëngimit në gjoks ose sqetull; ndryshimet në zonën e thithave dhe shkarkimin; kruajtje, skuqje ose ënjtje të lëkurës së gjirit

Ndryshimet në urinim: vështirësi gjatë urinimit; dhimbje gjatë urinimit; gjak në urinë

Gjakderdhje ose mavijosje pa ndonjë arsye të dukshme

Ndryshimet e jashtëqitjes: gjak në jashtëqitje; ndryshimet në zakonet e zorrëve

Kollë ose ngjirje zëri që nuk ndalet

Problemet me të ushqyerit: dhimbje pas ngrënies dhe refluks; vështirësi në gëlltitje; dhimbje barku; nauze dhe të vjella; ndryshim në oreks

Ethet dhe djersitjet e natës pa ndonjë arsye të dukshme

Ndryshimet në gojë: rritje të bardha ose të kuqe në gjuhë ose në zgavrën e gojës; gjakderdhje, dhimbje ose ndjesi shpimi gjilpërash në buzë ose gojë

Çrregullimet neurologjike: dhimbje koke; epilepsi; ndryshime në shikim ose dëgjim; zbehtësia e fytyrës

Ndryshimet e lëkurës: nyje që rrjedh gjak ose qërohet; shfaqja e një nishani të ri ose ndryshimi i atij ekzistues; plagë që nuk shërohet; zverdhja e lëkurës ose e bardhës së syve

Ënjtje ose nyje kudo në trup, zakonisht në qafë, sqetull, bark ose ijë

Shtim ose humbje peshe pa ndonjë arsye të dukshme