Përbërjet bioaktive në çaj tregojnë aktivitet të mundshëm anti-korona

Përndryshe, efikasiteti antikancerogjen, anti-inflamator, antioksidant dhe antimikrobik i këtyre përbërjeve bioaktive është i dokumentuar mirë në literaturën profesionale.

Shkencëtarët japonezë nga Kyoto Prefectural University of Medicine dhe Instituti i Kërkimeve kanë zbuluar se përbërje të caktuara bioaktive që gjenden në çajin jeshil, të zi dhe oolong kanë efekt të jashtëzakonshëm antiviral kundër koronavirusit të ri SARS-CoV-2, i cili shkakton sëmundjen COVID-19.

Duhet të theksohet se midis ekstrakteve të ndryshme të çajit, ekstrakti i çajit të zi ka treguar efikasitetin më të mirë kundër SARS-CoV-2.

Gallate epigallocatechin (EGCG), teasinensin A (TSA) dhe teaflavin 3,3′-di-gallate (TFDG) ishin përgjegjës për inaktivimin e SARS-CoV-2.

Përndryshe, efikasiteti antikancerogjen, anti-inflamator, antioksidant dhe antimikrobik i këtyre përbërjeve bioaktive është i dokumentuar mirë në literaturën profesionale.

Megjithëse konsumimi i disa gotave çaj nuk është i mjaftueshëm për të arritur një dozë efektive antivirale të këtyre përbërjeve në gjak, shkencëtarët besojnë se marrja orale e EGCG, TSA dhe TFDG mund të sigurojë mbrojtje kundër SARS-CoV-2 në zgavrën me gojë dhe traktin gastrointestinal. (burimi: bioRxiv)