PO SHTONI PESHË, NUK MUND TË FLINI, JU SHQETËSON PRESIONI? Ndoshta keni nivele shumë të larta të kortizolit në trup

Mësoni rolin e kortizolit në trup.

Nuk është sekret se stresi mund të ndikojë negativisht në shëndetin në shumë mënyra. Mund të çojë në ankth ose depresion, lodhje në punë dhe në përgjithësi  humor të keq. Lodhje, probleme me gjumin, ndryshime në oreks… të gjitha këto janë ndryshime që mund të ndodhin. Kur stresi bëhet kronik dhe niveli i kortizolit të hormonit të stresit është shumë i lartë, mund të shfaqen probleme dhe simptoma shtesë që do të zbulojnë se diçka është jashtë ekuilibrit.

PASOJAT NEGATIVE TË NIVELIT TË LARTË TË KORTIZOLIT

Kortizoli është  produkt hormonal thelbësor që çlirohet nga gjëndra mbiveshkore dhe shumë njerëz e njohin atë si “hormoni i stresit”. Por rrallëherë theksohet se ka edhe funksione të shumta të rëndësishme, prandaj do të rregullojë reagimin e organizmit ndaj stresit, metabolizmit, parandalon inflamacionin, rregullon presionin e gjakut dhe nivelet e sheqerit në gjak dhe do të jetë pjesë e rutinës së gjumit, shpjegon doktor Jeffrey Dlott.

Kur trupi është i stresuar, ai dërgon sinjal tek gjëndrat për të lëshuar hormone, duke përfshirë kortizolin dhe adrenalinën. Është vetëm një mënyrë për t’u përgatitur për rrezik të mundshëm,ndërsa sapo të kalojë, hormonet duhet të kthehen në ekuilibër.

Nëse jeni vazhdimisht të stresuar, kjo nuk do të ndodhë menjëherë. Në afat të gjatë, mund të ndikojë në të gjitha proceset në trup dhe të rrisë rrezikun e zhvillimit të disa sëmundjeve, obezitetit, ankthit dhe depresionit, si dhe sëmundjeve të zemrës. Një nga organet që mund të vuajë drejtpërdrejt nga sasia e tepërt e hormonit kortizol në trup është gjëndrra e hipofizës, një organ që ndihmon në kontrollin e çlirimit të hormoneve. Disa ilaçe mund të ndikojnë gjithashtu në nivelet e hormoneve në trup, të tilla si steroidet dhe kontraceptivët oralë, kështu që është e rëndësishme që mjeku juaj të përcaktojë dozat që mund të merrni.

SIMPTOMAT QË ZBULOJNË NIVEL TË LARTË TË KORTIZOLIT NË TRUP

Ka shumë simptoma që mund të lidhen me këtë çështje, ndërsa Dr. Dlott zbulon se cilave prej tyre duhet t’u kushtoni vëmendje:

  • Shtim në peshë
  • Probleme me përqendrimin
  • Presioni i lartë i gjakut
  • Probleme me gjumin
  • Dhimbje koke
  • Lodhja
  • Humori i keq

“Edhe pse rrallë, nivelet e larta të kortizolit mund të kontribuojnë gjithashtu në zhvillimin e një çrregullimi të njohur si sindroma e Cushing, e cila shpesh shkaktohet nga medikamentet steroide dhe gjithashtu mund të jetë pasojë e tumoreve të hipofizës ose veshkave. Disa nga simptomat e zakonshme përfshijnë fytyrën rozë, mbajtjen e yndyrës në pjesën e sipërme të shpinës, lodhje ekstreme, presion të lartë të gjakut, gurë në veshka, kocka të dobëta, lëkurë të hollë, mavijosje, shërim të ngadaltë”, thekson Dr. Dlott.