Rritja e presionit të gjakut gjatë natës rrit rrezikun e vdekjes tek pacientët me diabet

Presioni i gjakut zakonisht ulet ose bie gjatë gjumit. Nëse presioni i gjakut rritet në raport me nivelin ditor, fenomeni quhet "rënie e kundërt". Këto modele jonormale të presionit të gjakut shoqërohen me rritje të rrezikut të komplikimeve kardiovaskulare dhe vdekjes tek të rriturit me diabet të tipit 1 ose tipit 2.

Sipas rezultateve të një studimi të ri, rritja e presionit të gjakut gjatë natës shoqërohet me më shumë se dy herë rrezikun e vdekjes nga të gjitha shkaqet tek pacientët me diabet. Studimi ndoqi 284 pacientë me diabet të tipit 2 dhe 65 pacientë me diabet të tipit 1 për 21 vjet.

Presioni i gjakut zakonisht ulet ose bie gjatë gjumit. Nëse presioni i gjakut rritet në raport me nivelin ditor, fenomeni quhet “rënie e kundërt”. Këto modele jonormale të presionit të gjakut shoqërohen me rritje të rrezikut të komplikimeve kardiovaskulare dhe vdekjes tek të rriturit me diabet të tipit 1 ose tipit 2.

Në të njëjtën kohë, ndryshueshmëria e ulët e rrahjeve të zemrës është treguar të jetë e lidhur me shëndetin më të keq te njerëzit me insuficiencë kardiake dhe rrezik në rritje të sëmundjeve koronare të zemrës në popullatën e përgjithshme. Ndryshueshmëria e rrahjeve të zemrës është një masë e ndryshimit në kohë midis secilës rrahje të zemrës.

Gjithashtu u zbulua se një e treta e subjekteve që kishin rritje të presionit të gjakut gjatë natës zhvilluan neuropati autonome kardiake. Neuropatia autonome kardiake është ndërlikim serioz i diabetit në të cilin nervat që kontrollojnë zemrën dhe enët e gjakut janë të dëmtuara. Ky dëmtim nervor ndikon në presionin e gjakut dhe rregullimin e rrahjeve të zemrës, duke rritur rrezikun e vdekjes dhe ngjarjeve kardiovaskulare.