Si ndikon varfëria në zhvillimin e hershëm të trurit?

Shkencëtarët amerikanë kanë zbuluar se pjesët e trurit përgjegjëse për zhvillimin e të mësuarit, të folurit dhe zhvillimit emocional janë më komplekse tek njerëzit, prindërit e të cilëve kishin një shkallë më të lartë arsimimi ose kanë bërë ndonjë punë intelektuale, për dallim nga pjesa tjetër.

Rritja në një familje me më pak pasuri mund të ndikojë negativisht në tru, ka treguar një hulumtim mbi ndikimin e statusit socio-ekonomik në zhvillimin e njerëzve.

Shkencëtarët amerikanë kanë zbuluar se pjesët e trurit përgjegjëse për zhvillimin e të mësuarit, të folurit dhe zhvillimit emocional janë më komplekse tek njerëzit, prindërit e të cilëve kishin një shkallë më të lartë arsimimi ose kanë bërë ndonjë punë intelektuale, për dallim nga pjesa tjetër.

Të dhënat e marra nga skanimi i trurit të qindra të rinjve, kanë treguar se pasojat e tilla janë të qëndrueshme në periudhën e fëmijërisë dhe adoleshencë, deklaroi Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor.

Zhvillimi i hershëm i trurit është i ndikuar nga përvojat e fëmijërisë dhe mjedisi në të cilin jeton, mirëpo këto dy faktorë ndryshojnë në varësi të statusit socio-ekonomik, theksoi drejtuesi i hulumtimit, Cassidy McDermott.

“Statusi socio-ekonomik mund të ndikojë në procesin e maturimit, në ndryshimin e zhvillimit strukturor të trurit, sidomos në pjesët që kanë të bëjnë me të folurit dhe të mësuarit”, tha McDermott.

Për nevojat e studimit, të publikuara në Journal of Neuroscience, hulumtuesit bënë 1143 skanime të trurit, në më shumë se 620 persona të moshës 5 deri në 25 vjeçare.