SINDROMA E TUNELIT KARPAL: Pse shfaqen dhimbje dhe mpirje në pëllëmbët e duarve?

Kohët e fundit, një nga shkaqet më të zakonshme të sindromës është puna me mausin kompjuterik, sepse dora është ngritur vazhdimisht në pëllëmbë, gishti tregues dhe ai i mesit përdoren për klikim, gjë që bën që tendinat në atë pjesë të ngarkohen. 

Sindroma e tunelit të kyçit të dorës është sëmundje e pëllëmbës që shfaqet për shkak të presionit në nervin që transmeton stimuj përmes gishtit të madh, gishtit tregues dhe gishtit të mesit në kyçin e dorës, për shkak të të cilit fuqia dhe ndjesia në dorë fillojnë të humbasin. Kështu, ata që kanë këtë sindromë fillojnë t’i bien gjërat nga duart ose zgjohen natën për shkak të mpirjes në pëllëmbët e duarve. Ajo konsiderohet sëmundje e kohëve moderne ose, më mirë, sëmundje me shkaqe moderne.

SHKAQET E PARAQITJES SE SINDROMIT TË TUNELIT KARPAL

Në zonën e kyçit të dorës, kockat e dorës formojnë forcim në të cilin ndodhen tendinat që lëvizin gishtat, ndërsa përmes tyre nervin. Në krye të këtyre strukturave është një ligament që kufizon hapësirën në atë pjesë. Për shkak të shumë punëve dhe aktiviteteve, artritit reumatoid ose reaksioneve të tjera inflamatore të tendinave, mblidhet lëngu dhe ushtron presion mbi vetë nervin, kështu që nuk ka ku të zgjerohet dhe të pushojë.

Pacientët e ndiejnë atë si mpirje, e cila zakonisht fillon si dhimbje natën në pëllëmbë, ose më mirë në tre gishtat e parë. Ata zgjohen dhe nëse dhimbja është në krahun e majtë, ata mund të mendojnë se është sulm në zemër. Më vonë, pëllëmba fillon të jetë e mpirë edhe gjatë ditës. Pastaj ka ndjenjë dobësie në pëllëmbë, veçanërisht kur nevojitet “shtrëngimi” më i madh, për shembull për të hapur një shishe. Ata lëshojnë objekte nga duart e tyre, që do të thotë se humbasin si kapjen ashtu edhe ndjesinë.

Kohët e fundit, një nga shkaqet më të zakonshme të sindromës është puna me mausin kompjuterik, sepse dora është ngritur vazhdimisht në pëllëmbë, gishti tregues dhe ai i mesit përdoren për klikim, gjë që bën që tendinat në atë pjesë të ngarkohen.

Të gjitha problemet e duarve që ndodhin si pasojë e ndryshimeve degjenerative në tendinat janë më të zakonshme tek femrat, sepse ato nuk kanë muskuj shumë të fortë të krahut.

Me kalimin e viteve, veçanërisht në menopauzë, masa muskulore zëvendësohet nga indet dhjamore dhe forca zvogëlohet. Gjatë asaj periudhe shfaqet osteoporoza, osteopenia e skeletit. Kur ju keni një situatë të tillë, ndërsa gruaja bën gjërat që ka bërë më parë dhe dëshiron të ngrejë diçka të rëndë, e ngre atë me pëllëmbët e saj, duke i tendosur të gjitha tendinat në krahë. Kështu ata të ngarkuarat, zhvillojnë reaksione inflamatore më shpejt. Pra të gjitha simptomat si kërcitja e gishtave, dhimbja rreth tendinave, tuneli i kyçit të dorës, janë rezultat i kësaj. Kjo sëmundje po bëhet modë sepse sot masa muskulore humbet me shpejtësi, sepse pak njerëz kanë regjim të rregullt ushtrimesh dhe mirëmbajtjeje të masës muskulore.