SINDROMA POST-COVID: Me çfarë përballen pacientët që shërohen nga COVID-19? Kushtojini vëmendje këtyre shenjave

"Ne kemi zbuluar se një numër në rritje i pacientëve pas trajtimit të sëmundjes akute kanë probleme të tilla si gulçim, ndryshime që janë të dukshme nën rrezet X dhe tomografi kompjuterike në mushkëri. Midis tyre janë ata që kanë kapërcyer formën më të rëndë të sëmundjes dhe janë trajtuar në aparate për frymëmarrje për ata që kanë simptoma shumë të lehta të sëmundjes", shpjegon Dr. Barkoviç.

Pasojat afatgjate shëndetësore të koronavirusit tek ata që janë rikuperuar nga sëmundja mbeten të panjohura. Në shumë vende ekzistojnë tashmë klinika post-covid për të gjithë ata që kanë probleme shëndetësore edhe pas fazës akute të sëmundjes.

Doc. Dr. Igor Barkoviç, mjek pulmolog në Spitalin Klinik në Rijeka, shpjegon se cilat shenja alarmojnë pacientët të cilët janë rikuperuar nga COVID-19, i cili merret me këta pacientë, në ambulancën e parë të këtij profili në Kroaci.

“Ne kemi zbuluar se një numër në rritje i pacientëve pas trajtimit të sëmundjes akute kanë probleme të tilla si gulçim, ndryshime që janë të dukshme nën rrezet X dhe tomografi kompjuterike në mushkëri. Midis tyre janë ata që kanë kapërcyer formën më të rëndë të sëmundjes dhe janë trajtuar në aparate për frymëmarrje për ata që kanë simptoma shumë të lehta të sëmundjes”, shpjegon Dr. Barkoviç.

Ai thekson se kudo në botë, e ashtuquajtura sindroma post-covid është diçka e re.

“Në fakt, ne nuk e dimë se si pacientët që kanë të ashtuquajturëm sindromë post-covid do të sillen. Kjo është një periudhë pas së cilës ata nuk janë më infektivë, pasi nuk kanë simptoma të sëmundjes akute. Ne nuk e dimë nëse pasojat do të mbesin përgjithmonë, nëse ato do të tërhiqen pas një kohe dhe si ta trajtojmë atë fare. Kjo është e gjitha e re për të gjithë ne”, shton pulmologu.

Sipas tij, ky është një numër i madh i njerëzve, shumë më i madh se numri i atyre, forma e sëmundjes së të cilëve kërkonte trajtim spitalor. Këta janë pacientë që përjetojnë lodhje kronike, dobësi, çrregullim me kujtesën, përqendrimin, gjumin, me dhimbje koke në masën që ulin cilësinë e jetës së tyre dhe aftësinë e punës dhe produktivitetin.

Dr. Barkoviç thotë se për fat të keq, COVID-19 nuk ndikon vetëm në sistemin e frymëmarrjes. Ndikon si në enët e vogla të gjakut ashtu edhe në mpiksjen e gjakut, kështu që rritet mundësia e mpiksjes së gjakut, madje edhe muaj pas sëmundjes.

Ne gjithashtu hasim në sulme në tru dhe emboli pulmonare që ndodhin pasi të ketë kaluar sëmundja akute, thotë ai. Pacientët do të jenë më mirë të shkojnë në shtëpi dhe të kthehen kur të fillojnë të kenë vështirësi në frymëmarrje ose të pësojnë sulm në tru.

Këto çrregullime të mikroqarkullimit mund të shkaktojnë simptomat e përmendura tashmë, siç janë çrregullimet e përqendrimit.

“Specifikimi i kësaj sëmundjeje është se trajtimi është i ngadaltë”, shton në fund pulmologu.