SIPAS PROFESIONISTËVE: Këto shenja sigurisht tregojnë se ju keni kaluar COVID-19

Simptomat e kovidit afatgjatë mund të ndikojnë shumë negativisht në jetën tonë.

Koronavirusi shpesh flitet në një mënyrë nëse jeni të sëmurë apo jo, nëse keni qenë të sëmurë dhe nëse jeni shëruar. Por ka një kufi të mesëm për të gjithë historinë, vlerësohet se 10 nga 30 përqind e njerëzve që ishin më parë të shëndetshëm, kishin sëmundjen dhe përjetuan vetëm formë të butë të sëmundjes, por nuk u shëruan.

Këtu hyn në lojë termi COVID-19 afatgjatë, kur simptomat që mbeten pas sëmundjes mund të ndikojnë shumë në jetë. Një studim i fundit në Angli, nga Zyra Shtetërore e Statistikave, nxjerr në pah një listë të simptomave më të zakonshme që shfaqen pasi të keni pasur COVID-19, por nuk zhduken aq shpejt.

NDJEHENI KOMPLETISHT I LODHUR

Lodhja kronike është simptoma më e zakonshme e sëmundjes. Në këtë rast, jo vetëm që do të ndiheni të përgjumur, por nuk do të jeni në gjendje të funksiononi siç keni qenë para covid-it.

“Është njëlloj sikur dikush po ju tërheq dhe vazhdon të përsëritet”, tha Paul Garner, profesor në Universitetin e Liverpool. Ai shton se personalisht, dy muajt e parë pas COVID-19, ishin jashtëzakonisht të vështirë për të, se situata po përmirësohet vetëm tani, por që ai ende ndihet i fortë, ka mjegull në tru dhe nuk mund të vlerësojë mirë, nuk mund të gjykojë mirë, por të merresh me të është një gjë e përditshme.

FRYMËMARRJE E VËSHTIRËSUAR

COVID-19 është kryesisht sëmundje e frymëmarrjes dhe dëmtimi që i bën mushkërive mund të jetë i vështirë për t’u riparuar. Edhe pse disa njerëz nuk kanë ndonjë problem, ata që kanë përjetuar gjendjen mund të vuajnë prej saj për një kohë të gjatë pasi të infektohen. Kjo është simptoma më e zakonshme e kovidit afatgjatë.

KENI DHIMBJE MUSKULORE

Dr. Anthony Fauci paralajmëron se COVID-19 shpesh ka simptoma të dhimbjes së muskujve dhe nyjeve, me ethe, lodhje dhe probleme njohëse, siç janë problemet e kujtesës. Ai shton se këta njerëz kanë simptomat e përmendura për një kohë të gjatë pas sëmundjes, të cilat nuk largohen.

PROBLEMET ME PËRQËNDRIMIN

Një nga simptomat më të zakonshme që shihet tek njerëzit që kanë pasur sëmundjen është ajo që ata e përshkruajnë si mjegull e trurit, që gjithashtu mund t’i referohet problemeve afatshkurtra të kujtesës, humbjes së kujtesës, konfuzionit të përgjithshëm, problemeve të përqendrimit ose thjesht ndjenjës së ndryshme nga vetë sëmundja. Mjegulla e trurit konsiderohet një problem serioz.

NDOSHTA KENI DHIMBJEKOKE

Dhimbjet e forta të kokës mund të shkaktohen nga zgjerimi dhe tkurrja e enëve të gjakut në tru, por ky problem mund të shfaqet edhe tek fëmijët.

“Ne po shqyrtojmë simptomat e kovidit afatgjatë tek fëmijët dhe për fat të keq kemi vënë re se ato shfaqen tek ata, më shpesh në formën e lodhjes dhe dhimbjes së kokës,” shpjegon Rochelle Valenski, drejtoreshë e Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

INFLAMACIONI I ZEMRËS (MUSKULI I ZEMRËS)

“Ne kemi zbuluar se ka pacientë që janë shëruar plotësisht dhe nuk duket se kanë ndonjë simptomë, por kur ekzaminohen për shembull me anë të rezonancës magnetike, vërehet një numër i madh i atyre që kanë inflamacion të zemrës. Të dhëna të tilla na tregojnë se duhet të jemi të përulur derisa të kuptojmë plotësisht natyrën e kësaj sëmundjeje”, thekson Fauci.