STUDIMI PËR PËRHAPJEN E INFEKSIONIT: Më në fund dihet se sa mbrojnë maskat, larja e duarve dhe distancimi social nga COVID-19 – cila është më efektive?

Një studim i ri për masat e mbrojtjes kundër COVID-19, i cili përfshin larjen e duarve, mbajtjen e maskës dhe ruajtjen e distancës fizike, ka përcaktuar më në fund se cilat prej tyre kontribuojnë në parandalimin e përhapjes së infeksionit.

Është treguar se mbajtja e maskës është mbrojtja më efektive dhe se redukton mundësinë e transmetimit të virusit me 53%.

Një studim nga Universiteti Monash në Australi, i botuar në British Medical Journal, analizoi 72 studime të mëparshme mbi efektivitetin e larjes së duarve, mbajtjes së maskave dhe distancimit fizik si pjesë e mbrojtjes ndaj COVID-19.

Është vërtetuar gjithashtu se larja e duarve në të njëjtën masë kontribuon në parandalimin e përhapjes së virusit. Megjithatë, maskat qëndruan në radhë të parë, sepse studiuesit nuk kishin aq të dhëna profesionale nga studimet e mëparshme për larjen e duarve sa e konsideronin të nevojshme.

Distancimi fizik është treguar se zvogëlon shanset e transmetimit të virusit nga një person në tjetrin me 25%.

Studimi përfshiu edhe vaksinat, të cilat rezultuan se nuk parandalonin plotësisht përhapjen e infeksionit, gjë që në fakt ishte e qartë që në fillim, duke qenë se në përgjithësi efikasiteti i vaksinave më i madh se 80 për qind konsiderohet të jetë një nivel jashtëzakonisht i lartë i zhvillimit të imunitetit te personat e vaksinuar.

Për fitimin e imunitetit kolektiv, studimi thekson se varet shumë nga shkalla e vaksinimit të popullatës, por edhe nga reagimi i njëkohshëm i popullatës ndaj rrethanave epidemiologjike, për sa i përket sjelljes, pastaj lloji i vaksinave të marra, që është e njëjta gjë kaq e qartë nga më parë.

Është vërtetuar gjithashtu se larja e duarve në të njëjtën masë kontribuon në parandalimin e përhapjes së virusit.

Tashmë është treguar se disa vaksina kineze kanë treguar një nivel më të ulët mbrojtjeje. Së fundi, studimi nxjerr në pah se kush janë grupet prioritare për vaksinimin, si dhe për praninë e mutacioneve të koronavirusit.

Konkluzioni i hulumtimit është se masat e distancimit fizik, përdorimi i detyrueshëm i maskës dhe higjiena e duarve do të mbeten pjesë e sistemit të shëndetit publik për parandalimin e sëmundjeve deri në zhvillimin e imunitetit kolektiv. Imuniteti kolektiv, nga ana tjetër, varet drejtpërdrejt nga përqindja e të vaksinuarve në secilin vend.