ZBILIM I RËNDËSISHËM: Ftohja e zakonshme mund të sigurojë mbrojtje kundër COVID-19

"Ne zbuluam se nivelet e larta të qelizave T ekzistuese që trupi prodhon kur infektohet me koronaviruse të tjerë njerëzorë, si ftohja, mund të mbrojnë kundër infeksionit COVID-19," tha autorja e studimit Dr. Ria Kundu.

Nivelet e larta të qelizave T, të cilat zhvillohen pas ekspozimit ndaj koronavirusit të zakonshëm që shkakton ftohje, mund të ofrojnë mbrojtje kundër COVID-19, tregon një studim nga Imperial College London i publikuar dje. Ekspertët besojnë se hulumtimi mund të hapë rrugë të reja për vaksinat e gjeneratës së dytë.

Imuniteti kundër COVID-19 është kompleks dhe besohet se, megjithëse ka prova të uljes së niveleve të antitrupave gjashtë muaj pas vaksinimit, qelizat T luajnë gjithashtu një rol jetësor në sigurimin e mbrojtjes kundër virusit.

Studimi, i cili filloi në shtator 2020, ekzaminoi nivelet e qelizave T që rezultonin nga një ftohje e zakonshme e mëparshme në 52 kontakte shtëpiake me raste pozitive të COVID-19 menjëherë pas ekspozimit ndaj virusit, për të parë nëse është shfaqur infeksioni.

U zbulua se 26 njerëz që nuk zhvilluan infeksion kishin nivele dukshëm më të larta të qelizave T, sesa njerëzit që u infektuan.

Shkencëtarët nga Imperial College nuk thanë se sa do të zgjaste mbrojtja e qelizave T.

“Ne zbuluam se nivelet e larta të qelizave T ekzistuese që trupi prodhon kur infektohet me koronaviruse të tjerë njerëzorë, si ftohja, mund të mbrojnë kundër infeksionit COVID-19,” tha autorja e studimit Dr. Ria Kundu.

Autorët e studimit, të publikuar në Nature Communications, thanë se proteinat e brendshme të virusit SARS-CoV-2 që synojnë qelizat T mund të ofrojnë rrugë alternative për prodhuesit e vaksinave.

Vaksina aktuale kundër koronavirusit që shkakton COVID-19 synon proteinën spike, e cila ndryshon rregullisht, duke krijuar variante të tilla si omicron që reduktojnë efektivitetin e vaksinave kundër infeksioneve simptomatike.

“Në të kundërt, proteinat endogjene të synuara nga qelizat T mbrojtëse që kemi identifikuar, mutojnë shumë më pak”, tha profesor Ajit Lalvani, bashkëautor i studimit.

“Rrjedhimisht, ato janë shumë më pak të dallueshme nga njëri-tjetri variant i virusit SARS-CoV-2, duke përfshirë omicron. Prandaj, vaksinat e reja që synojnë këto proteina endogjene do të zhvillojnë përgjigje gjithëpërfshirëse ndaj qelizave T mbrojtëse që duhet të mbrojnë kundër varianteve aktuale dhe të ardhshme të SARS-CoV-2.”