Д-р Ирена Димитровска: Како најбрзо и најбезбедно да смирите црвена и воспалена кожа

Пантотенската киселина е многу важна за кожата. Ја негува, влажи, смирува, обновува и заститува. Го намалува испарувањето на вода низ епидермисот на кожата, ја задржува влагата во дермот, и ја одржува кожата добро хидрирана со добар тонус.

Пишува: Д-р Ирена Димитровска
Дерматолог

Пантенол кремата и маст во себе содржат алкохол на пантотенската киселина- витамин Б5, прекурсор на коензим А, фактор неопходен за метаболизам на јаглехидрати и маснотии. Потекнува од грчкиот збор пантос, што значи насекаде, согласно широката распространетост на витаминот Б5 во хранливите продукти.

Витаминот Б5 во медицинската козметика е присутен како пантенол, а се избегнува формата калциум пантотенат. Како пантенол тој е многу поактивен, се активира во кожата во активна пантотенска киселина.

Се препорачува онаму каде што кожата е сува, воспалена и оштетена

Пантотенската киселина е многу важна за кожата. Ја негува, влажи, смирува, обновува и заститува. Го намалува испарувањето на вода низ епидермисот на кожата, ја задрзува влагата во дермот, и ја оддржува кожата добро хидрирана со добар тонус. Ја заститува и смирува при иритација и воспаление од различни агенси, контактни фактори, сонце, загадување.

Ја смирува иритиацијата при состојба на акни, розацеа, себороичен дерматит, пеленски дерматит, псоријаза, атопија….

Се препорачува да се употребува пред радиотерапија, при трансплантација на кожа. Може да ја користат сите возрасни категории, и посебно се препорачува кај најранливите категории- педијатриските и геријатриските генерации.

Пантотенската киселина го намалува испарувањето на вода низ епидермисот на кожата, ја задржува влагата во дермот, и ја оддржува кожата добро хидрирана со добар тонус. Ја заститува и смирува при иритација и воспаление од различни агенси, контактни фактори, сонце, загадување.

Дерматолозите пантенол кремата и мастите ги препишуваат при:

  • Acne vulgares
  • Себороичен дерматит
  • Атопичен дерматит
  • Розацеа
  • Контактен дерматит, екцема
  • Псоријаза
  • Стажен дерматит
  • Пеленски дерматит
  • Радијационен дерматит
  • И многу други дерматози.

Пантотенската крема/ маст содржат 5.0г пантенол, изработени се од природни компоненти, неалергогени, лесни пријатни за апликација, лесно се впиваат и ја прават кожата мазна, сјајна, нежна. Кремовите се лесно впивливи и се препорачуваат на понежни регии – лице, скалп, акутно воспалена кожа… а маста созадава еден фин филм на површината со што ја задржува влагата во кожата, заститува, реепителизира. Се препорачува онаму каде што кожата е сува, воспалена, оштетена, на табани…