ARTRITI REUMATOID: 12 shenja ndaj të cilave duhet të reagoni menjëherë

“Tek të rinjtë, nyjet e ënjtura dhe të ngurtësuara mund të jenë shenjë e artritit reumatoid, ndërsa të moshuarit shpesh ia atribuojnë artritit problemet e tyre të kyçeve. Por ajo që shumë njerëz nuk e dinë është fakti se ekzistojnë disa lloje të artritit. “Nëse dhimbja e kyçeve zgjat më shumë se gjashtë javë, është një arsye për të shkuar te mjeku”, thotë Dr. Vivian Bykerk, reumatologe në Nju Jork.

Artriti reumatoid është sëmundje autoimune kronike, inflamatore, sistemike që zakonisht prek njerëzit e moshës së mesme, por mund të prekë edhe adoleshentët dhe të rinjtë. I patrajtuar, mund të çojë në dëmtim të konsiderueshëm të funksionit të kyçeve dhe të shkurtojë jetëgjatësinë e pacientit për 18 vjet.

Gjysma e pacientëve humbin aftësinë e tyre për të punuar brenda dhjetë viteve nga diagnoza e sëmundjes. Rreth 25-30.000 njerëz vuajnë nga artriti reumatoid në Maqedoni. Artriti reumatoid është më i zakonshëm tek femrat sesa tek meshkujt në një raport prej 3:1. Edhe pse më së shpeshti zhvillohet mes moshës 30 dhe 60 vjeç, frekuenca gjithashtu rritet me moshën. Rreziku rritet në familjet me histori të artritit reumatoid.

“Tek të rinjtë, nyjet e ënjtura dhe të ngurtësuara mund të jenë shenjë e artritit reumatoid, ndërsa të moshuarit shpesh ia atribuojnë artritit problemet e tyre të kyçeve. Por ajo që shumë njerëz nuk e dinë është fakti se ekzistojnë disa lloje të artritit. “Nëse dhimbja e kyçeve zgjat më shumë se gjashtë javë, është një arsye për të shkuar te mjeku”, thotë Dr. Vivian Bykerk, reumatologe në Nju Jork.

“Artriti reumatoid është sëmundje autoimune, që do të thotë se mund të shfaqet nga çfarëdo numër shkaqesh – ndoshta kombinimi i faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë apo edhe ndryshimet hormonale dhe në rastin e një sistemi imunitar të dobësuar. Tek një person i sëmurë, qelizat e bardha të gjakut (qelizat e sistemit imunitar) roli kryesor i të cilave është mbrojtja e trupit nga sëmundjet infektive dhe substancat e huaja sulmojnë indin e shëndetshëm rreth kyçeve. Ky proces shkakton inflamacion të kyçeve dhe më vonë dhimbje dhe simptoma”, thotë Dr. Bykerk.

“Simptomat e artritit reumatoid mund të vijnë dhe të shkojnë, gjë që mund ta bëjë të vështirë, të paktën në fillim, që një person të kuptojë se çfarë i tregon trupi i tij. Sëmundja mund të fillojë me dhimbje në shpatull ose në nyje të tjera dhe të zgjasë për disa javë, më pas të zhduket dhe papritur të shfaqet përsëri pas një kohe. Një simptomë karakteristike e artritit reumatoid është ngurtësimi i mëngjesit që zgjat të paktën gjysmë ore”, thotë Dr. Bykerk.

SIMPTOMAT

Dhimbja e kyçeve – dhimbja është simptomë e hershme e artritit reumatoid. Shpesh fillon në nyjet e vogla të gishtërinjve, kyçeve (supet, gjunjët, ijet) dhe kyçet e këmbës. Dhimbja është shpesh simetrike, por mund të jetë më e keqe në njërën anë, në varësi të asaj se cila dorë përdoret më shpesh.

Te artriti reumatoid, dhimbja mund të jetë konstante ose e ndërprerë, e lokalizuar ose e përhapur. Dhimbja është simptomë e rëndësishme në diagnostikimin e artritit reumatoid.

Ngurtësia e kyçeve – ngurtësimi që zgjat gjysmë ore ose më shumë është shenjë klasike e artritit reumatoid, zakonisht, edhe pse jo zakonisht, kjo ngurtësi ndodh menjëherë pas zgjimit. Në disa pacientë, ngurtësia e mëngjesit zvogëlohet gjatë ditës dhe më pas fillon përsëri në mbrëmje. Edhe qëndrimi ulur për periudha të gjata kohore mund të shkaktojë ngurtësi të kyçeve.

Ënjtje – personi ka përshtypjen e ënjtjes shumë kohë përpara se të bëhet e dukshme për njerëzit e tjerë. Nyjet e prekura zmadhohen dhe deformohen me shpejtësi. Nyjet mund të qëndrojnë në një pozicion, gishtat lëvizin drejt gishtit të vogël, gjë që ndryshon pozicionin e tendinave. Ënjtja e kyçit të dorës mund të shkaktojë sindromën e tunelit karpal.

Nyjet e kyçeve – Rreth 30 deri në 40 për qind e njerëzve me artrit reumatoid kanë gunga të forta (nyje, gunga) pikërisht nën lëkurë pranë kyçit të prekur.

Nxehtësia në kyçe – Ndonjëherë kyçet ndjehen të ngrohta në prekje. Nëse nyja është më e ngrohtë se lëkura mbi kockën e afërt, kjo mund të jetë shenjë e artritit reumatoid.

Mosfunksionimi – artriti reumatoid mund të ndërhyjë në aktivitetet e përditshme si prerja e bukës, hapja e një kutie me drithëra ose puna në tastierë. Nëse gjunjët preken, personi mund të ketë vështirësi në ngjitjen e shkallëve.

Lodhja – Pothuajse të gjithë me artritin përjetojnë lodhje, e cila është një simptomë e zakonshme e shumë gjendjeve autoimune. Lajmi i mirë është se lodhja zvogëlohet kur sëmundja vihet nën kontroll.

Humbja e muskujve – Ndërlikimi serioz i artritit reumatoid. Kur studiuesit e Universitetit të Pensilvanisë ekzaminuan skanimet CT, ata zbuluan “deficite të konsiderueshme në masën e muskujve dhe densitetin e muskujve” te njerëzit me artritin reumatoid në krahasim me individët e shëndetshëm. Nëse vëreni humbje të masës muskulore ose rënie të konsiderueshme të forcës, është e rëndësishme të njoftoni mjekun tuaj. Dr. Bykerk thotë se humbja e muskujve mund të prekë pacientët me artrit reumatoid brenda një viti nga zhvillimi i gjendjes.

Depresioni – Edhe gjendjet kronike zakonisht shkojnë dorë për dore, ndërsa artriti reumatoid nuk bën përjashtim. Në fakt, studimet tregojnë se depresioni është dy deri në katër herë më i zakonshëm te pacientët me artrit reumatoid sesa në popullatën e përgjithshme. Por ndryshe nga disa gjendje të tjera, depresioni është simptomë specifike e hershme e artritit reumatoid, jo diçka që zhvillohet për shkak të një problemi shëndetësor.

Irritimi i syve ose gojës – Ndonjëherë njerëzit me artrit reumatoid zhvillojnë simptoma të një gjendjeje tjetër autoimune të quajtur sindroma Sjogren, e cila sulmon gjëndrën e pështymës. Tek njerëzit me artrit reumatoid, njihet si sindroma sekondare e Sjogrenit. Përveç simptomave klasike të artritit reumatoid, njerëzit me sindromën dytësore Sjogren mund të përjetojnë inflamacion të gjëndrave lotuese dhe të pështymës. Kjo mund të shkaktojë tharje të gojës dhe syve, thonë mjekët. Por është shumë më pak serioz se sindromi primar Sjogren.

Dëmtime të nervave, lëkurës ose organeve – artriti reumatoid mund të shkaktojë temperaturë të trupit mesatarisht të lartë, por ndonjëherë inflamacion të enëve të gjakut që çon në dëmtim të nervave dhe lëkurës në pjesën e poshtme të këmbës (ulçera). Inflamacioni i mukozës së mushkërive (pleuriti), i zemrës (perikarditi) mund të shkaktojë dhimbje gjoksi, vështirësi në frymëmarrje dhe të dëmtojë funksionin e zemrës. Artriti reumatoid gjithashtu mund të shkaktojë zhvillimin e sindromës metabolike: presionin e lartë të gjakut, sheqerin e lartë në gjak dhe nivelet jonormale të kolesterolit – të cilat rrisin rrezikun e sulmit në tru, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.

Temperatura e lartë e trupit – Sëmundja Style është formë e artritit reumatoid në të cilën temperatura e lartë e trupit është simptoma e parë.