Kokrrat e saja janë të pasura me vlera ushqyese si proteina, karbohidrate dhe fibra, si dhe vitamina dhe minerale siç janë magneziumi, hekuri, zinku, fosfori, kaliumi, bakri dhe vitaminat nga Grupa B. Thjerrëzat e kuqe janë një ushqim i ëmbël dhe i lehtë që shëronjë trupin, sidomos kur ajo është e gatuar me pak vaj dhe erëza.
Vetitë mjeksore të thjerrëzave të kuqe
Thjerrëzat e kuqe janë të lehta, të shijshme dhe treten lehtësisht, kështu që mund të përdoret rregullisht nga njerëzit që kanë problem me tretjen e bishtajave. Për shkak të vlerave ushqyese rekomandohet për shërimin nga sëmundjet. Forcon imunitetin, pastron trupin dhe ndihmon në çrregullimet e mëlçisë.
Thjerrëzat e kuqe veçanërisht vlerësohen për:
- Ndihmon tretjen
- Ndihmon gjatë dhimbjeve të barkut;
- Llogaritet si laksativ natyral;
- Eliminon toksinat nga trupi;
- Jep vitalitet dhe energji;
- Stimulon punën e zemrës;
- Ndihmon enët e gjakut duke përmirësuar qarkullimin;
- Rivitalizon organizmin;
- Ndikon në përbërjen imunitare;
- Ka efekt qetësues mbi veshkat dhe sistemi urinar;
- Ndihmon gjatë kollitjes;
- Rrit prodhimin e qumështit të gjirit;
- Ushqen dhe pastron lëkurën;
- Ka indeks të ulët