Çfarë dimë për viruset – si përhapen dhe pse ndonjëherë janë kaq të rrezikshme?

Duket se virusi ekziston vetëm për t’u përhapur... Kjo mund të bëhet prej njeriut në njeri, nga nëna tek fëmija gjatë shtatëzanisë...

Viruset janë organizma mikroskopik që ekzistojnë kudo në tokë. Mund të infektohen njerëzit, kafshët, barishtet, bimët por madje edhe bakteret. Ndonjëherë, virusi është aq intensiv sa që mund të çojë deri në vdekje.

Virusi gjithashtu nuk ka ndikim të barabartë në të gjitha llojet e organizmave. Ato ndryshojnë në varësi të kompleksitetit. Ato përmbajnë materiale gjenetike, ARN ose ADN, ndërsa janë të mbuluara me proteina, lipide dhe glikoproteina. Ato nuk mund të dyhishohen pa streh, kështu që klasifikohen si parazitë.

Ato konsiderohen si speciet më të zakonshme biologjike në planet. Nuk ka kurë për virus, përveç vaksinës që mund ta parandalojë përhapjen.

  • ÇFARË JANË VIRUSET?

Pothuajse çdo ekosistem në tokë përmban viruse. Viruset nuk përmbajnë ribozome, kështu që nuk mund të prodhojnë proteina, kështu që janë plotësisht të varura nga streha dhe janë një lloj mikroorganizmash që nuk mund të përsëriten pa qelizat strehë.

Pasi të jetë në kontakt me qelizën pritëse, ajo shtyp kodin e saj gjenetik dhe i merr përsipër të gjitha funksionet. Pas infektimit të qelizës, vazhdon me riprodhimin e saj të proteinave dhe materialit gjenetik. Në këtë pikë, viruset klasifikohen si parazitë.

  • TRANSMETIMI I VIRUSIT

Duket se virusi ekziston vetëm për t’u përhapur… Kjo mund të bëhet prej njeriut në njeri, nga nëna tek fëmija gjatë shtatëzanisë…

Përhapja e viruseve:

  • Nëpërmjet prekjes
  • Pështymës, kollitjes, teshtitjes
  • Kontaktit seksual
  • Me ndihmën e insekteve që i transmetojnë ato nga një njeri në tjetrin

Viruse të caktuara mund të jetojnë në objekte për ca kohë, kështu që nëse një person i prek ato në atë pikë atëherë mund të infektoheni. Pasi virusi të hyjë në trup, ai pushton personin, ndërsa pas periudhës së inkubacionit, shfaqen simptomat.

  • TRAJTIMI

Infeksionet bakteriale mund të trajtohen me antibiotikë, por infeksionet virale kërkojnë vaksinë për të parandaluar sëmundjen.

Ilaçet antivirale janë zhvilluar kryesisht për shkak të pandemisë së AIDS-it, por ato nuk i shkatërrojnë patogjenët, por e ndalojnë zhvillimin e përgjithshëm dhe rrjedhën e sëmundjes. Këto ilaçe përdoren për të trajtuar hepatitin B dhe C, si dhe herpes zoster.

  • VAKSINA

Bëhet fjalë për zgjidhjen më të lirë dhe shumë efektive për parandalimin e sëmundjeve virale.