GRIPI-Parandalimi, diagnostikimi dhe trajtimi

Gripi është një sëmundje ngjitëse respiratore e shkaktuar nga viruset e influencës që infektojnë hundën, fytin dhe ndonjëherë edhe mushkëritë. Mund të shkaktojë sëmundje të lehta deri në të rënda dhe ndonjëherë mund të çojë në vdekje. Mënyra më e mirë për të parandaluar gripin është të bëni një vaksinë kundër gripit çdo vit. Gripi, i quajtur ndryshe edhe si virus, është një infeksion i hundës, fytit dhe mushkërive, të cilat janë pjesë e sistemit të frymëmarrjes. Gripi shkaktohet nga një virus. Gripi zakonisht quhet grip, por është i ndryshëm nga viruset e "gripit" të stomakut që shkaktojnë diarre dhe të vjella. Shumica e njerëzve të sëmurë me grip shërohen vetë.

Gripi është një sëmundje ngjitëse respiratore e shkaktuar nga viruset e influencës që infektojnë hundën, fytin dhe ndonjëherë edhe mushkëritë. Mund të shkaktojë sëmundje të lehta deri në të rënda dhe ndonjëherë mund të çojë në vdekje. Mënyra më e mirë për të parandaluar gripin është të bëni një vaksinë kundër gripit çdo vit. Gripi, i quajtur ndryshe edhe si virus, është një infeksion i hundës, fytit dhe mushkërive, të cilat janë pjesë e sistemit të frymëmarrjes. Gripi shkaktohet nga një virus. Gripi zakonisht quhet grip, por është i ndryshëm nga viruset e “gripit” të stomakut që shkaktojnë diarre dhe të vjella. Shumica e njerëzve të sëmurë me grip shërohen vetë.

Por ndonjëherë, gripi dhe komplikimet e tij mund të jenë vdekjeprurëse. Disa grupe njerëzish janë në rrezik më të lartë se mesatarja e komplikimeve nga gripi, duke përfshirë:

Fëmijët e vegjël, veçanërisht ata 12 muajsh ose më të vegjël.

Personat që planifikojnë të mbeten shtatzënë, janë shtatzënë ose kanë lindur kohëve të fundit gjatë sezonit të gripit.

Të rriturit mbi 65 vjeç.

Njerëzit që jetojnë ose punojnë në ndërtesa me shumë banorë të tjerë. Shembuj janë ato në shtëpitë e të moshuarve dhe kazermat ushtarake, si dhe njerëzit që janë në spital.

Dhe në Shtetet e Bashkuara, disa grupe kanë një rrezik më të lartë dhe kanë nevojë për trajtim spitalor për gripin. Këto grupe përfshijnë njerëz që janë indianë amerikanë ose vendas të Alaskës dhe latinë.

Grupet e tjera me rrezik të lartë për komplikime nga gripi përfshijnë njerëzit me:

Sistem imunitar të dobësuar.

Një indeks i masës trupore (BMI) 40 ose më i lartë.

Çrregullime ose gjendje të sistemit nervor që ndryshojnë mënyrën se si truri përpunon informacionin.

Njerëzit me kushte të caktuara mjekësore gjithashtu kanë një rrezik më të lartë të komplikimeve nga gripi, si p.sh.

Personat që kanë sëmundje kronike, si astma, sëmundjet e zemrës, sëmundjet e veshkave, sëmundjet e mëlçisë dhe diabeti.

Njerëzit që kanë pasur goditje në tru.

Personat që janë më të rinj se 20 vjeç dhe marrin terapi afatgjatë me aspirinë.

Megjithëse vaksina vjetore e gripit nuk është 100% efektive, ajo zvogëlon shanset e komplikimeve të rënda të gripit. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit që janë në rrezik të lartë për komplikime nga gripi.

Simptomat

Në fillim, gripi mund të duket si një ftohje me rrjedhje hundësh, teshtitje dhe dhimbje të fytit. Ftohjet zakonisht fillojnë ngadalë. Por gripi ka tendencë të shfaqet shpejt. Derisa ftohja mund të jetë e mërzitshme, zakonisht ndiheni shumë më keq me gripin.

Simptomat e zakonshme të gripit shpesh – por jo gjithmonë – përfshijnë ethe, si dhe dhimbje muskujsh, të dridhura dhe djersitje.

Simptoma të tjera përfshijnë:

Dhimbje koke.

Kollë e thatë, e vazhdueshme.

Frymëmarrje e shkurtër.

Lodhje dhe dobësi.

Rrjedhje ose hundë e zënë.

Dhimbje fyti.

Dhimbje në sy.

Të vjellat dhe diarreja janë gjithashtu simptoma të gripit. Por ato janë më të zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit.

Kur duhet të shkoni te mjeku

Shumica e njerëzve që kanë grip mund të trajtohen në shtëpi dhe shpesh nuk kanë nevojë të vizitojnë një ofrues të kujdesit shëndetësor.

Nëse keni simptoma të gripit dhe jeni në rrezik të komplikimeve, konsultohuni menjëherë me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Marrja e ilaçeve antivirale për të trajtuar gripin mund të shkurtojë kohëzgjatjen e sëmundjes suaj dhe të ndihmojë në parandalimin e problemeve më serioze.

Nëse keni simptoma të rënda të gripit, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore. Për të rriturit, simptomat e menjëhershme mund të përfshijnë:

Vështirësi në frymëmarrje ose gulçim.

Dhimbje gjoksi.

Marramendje e vazhdueshme.

Sulmet.

Përkeqësimi i kushteve ekzistuese mjekësore.

Dobësi ose dhimbje të forta muskulore.

Simptomat e urgjencës tek fëmijët përfshijnë të gjitha simptomat e njëjtë sikurse tëk të rriturit, si dhe:

Buzë dhe thonj gri.

Dehidrim.

Shkaqet

Gripi shkaktohet nga viruset. Këto viruse udhëtojnë nëpër ajër përmes spërklave kur dikush me infeksion kollitet, teshtin ose flet. Ju mund t’i thithni spërklat drejtpërdrejt. Ose mund të kapni mikrobet nga prekja e një objekti, si p.sh. tastiera e kompjuterit, dhe më pas prekja e syve, hundës ose gojës.

Njerëzit me virus ka të ngjarë të jenë infektues rreth një ditë para shfaqjes së simptomave deri në 5 apo 7 ditë pas fillimit të saj. Fëmijët dhe njerëzit me sistem imunitar të dobët mund të jene të infektuar pak më gjatë.

Viruset e gripit po ndryshojnë vazhdimisht, me mutacione të reja që shfaqen shpesh. Nëse keni pasur grip në të kaluarën, trupi juaj tashmë ka prodhuar antitrupa për të luftuar atë lloj virusi specifik.

Nëse viruset e gripit të ardhshëm janë të ngjashëm me ata që keni pasur më parë, qoftë duke marrë sëmundjen ose duke u vaksinuar, ato antitrupa mund të parandalojnë infeksionin ose të zvogëlojnë ashpërsinë e saj.

Por nivelet e antitrupave mund të ulen me kalimin e kohës. Dhe antitrupat kundër viruseve të gripit të kaluar mund të mos ju mbrojnë kundër llojeve të reja të gripit. Llojet e reja mund të jenë shumë të ndryshme nga ato që keni pasur më parë.

Faktorët e rrezikut

Faktorët që mund të rrisin rrezikun për t’u prekur nga gripi ose komplikimet e tij përfshijnë:

Moshën. Gripi sezonal ka tendencë të ketë rezultate më të këqija te fëmijët e vegjël, veçanërisht ata 12 muajsh e më të vegjël. Të rriturit mbi 65 vjeç gjithashtu priren të kenë rezultate më të këqija.

Kushtet e jetesës ose të punës. Njerëzit që jetojnë ose punojnë në ambiente me shumë banorë të tjerë, si shtëpitë e të moshuarve, kanë më shumë gjasa të preken nga gripi. Njerëzit që qëndrojnë në spital janë gjithashtu në rrezik më të lartë.

Sistemi imunitar i dobësuar. Trajtimet e kancerit, përdorimi afatgjatë i steroideve, transplantet e organeve, kanceret e gjakut ose HIV/AIDS mund të dobësojnë sistemin imunitar. Kjo mund ta bëjë më të lehtë kapjen e virusit të gripit dhe mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të komplikimeve.

Sëmundjet kronike. Gjendjet kronike mund të rrisin rrezikun e komplikimeve nga gripi. Shembujt përfshijnë astmën dhe sëmundjet e tjera të mushkërive, diabetin, sëmundjet e zemrës, sëmundjet e sistemit nervor, histori të mëparshme goditjeje, çrregullime metabolike, probleme të frymëmarrjes dhe sëmundje të veshkave, mëlçisë ose gjakut.

Raca ose përkatësia etnike. Në Shtetet e Bashkuara, njerëzit që janë indianë amerikanë ose vendas të Alaskës mund të kenë një rrezik më të lartë të komplikimeve nga gripi.

Përdorimi i aspirinës nën 20 vjeç. Njerëzit që janë më të rinj se 20 vjeç dhe që marrin terapi afatgjatë me aspirinë janë në rrezik të zhvillimit të sindromës Reye nëse janë të infektuar me virusin e gripit.

Shtatzënia. Shtatzënat kanë më shumë gjasa të zhvillojnë komplikime nga gripi, veçanërisht në tremujorin e dytë dhe të tretë. Ky rrezik vazhdon deri në dy javë pas lindjes së foshnjës.

Trashësia. Njerëzit me një indeks të masës trupore (BMI) prej 40 ose më të lartë kanë një rrezik në rritje të komplikimeve nga gripi.

Komplikimet

Nëse jeni i ri dhe i shëndetshëm, gripi zakonisht nuk është serioz. Edhe pse mund të ndiheni të dobët, gripi zakonisht largohet brenda një ose dy javësh pa efekte të qëndrueshme. Por fëmijët dhe të rriturit me rrezik të lartë mund të zhvillojnë komplikime që mund të përfshijnë:

Pneumoni.

Bronkit.

Fillimi i astmës.

Probleme me zemrën.

Infeksionet e veshit.

Sindroma akute respiratore.

Pneumonia është një nga ndërlikimet më serioze. Për të moshuarit dhe njerëzit me sëmundje kronike, pneumonia mund të jetë vdekjeprurëse.

Parandalimi

Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandojnë një vaksinim vjetor kundër gripit për të gjithë fëmijët e moshës nën 6 muajsh ose më të vjetër. Vaksina e gripit mund të zvogëlojë rrezikun e infektimit me grip. Vaksina e gripit zvogëlon rrezikun e sëmundjes së rëndë me grip dhe nevojës për të qëndruar në spital për shkak të gripit. Vaksina e gripit gjithashtu zvogëlon rrezikun e vdekjes nga gripi.

Vaksinimi i gripit është veçanërisht i rëndësishëm sepse gripi dhe koronavirusi i vitit 2019 (COVID-19) shkaktojnë simptoma të ngjashme. Si COVID-19 ashtu edhe gripi mund të përhapen në të njëjtën kohë. Vaksinimi është mënyra më e mirë për t’u mbrojtur nga të dyja.

Dhe nëse vaksina COVID-19 ose vaksina përforcuese dhe gripi duhet të jepen në të njëjtën kohë, shpesh mund t’i merrni të dyja vaksinat gjatë një vizite.

Secila prej vaksinave të gripit sezonal të sivjetmë ofron mbrojtje kundër katër viruseve të gripit që pritet të jenë më të zakonshmet këtë sezon të gripit. Këtë vit vaksina është në dispozicion si injeksion dhe si sprej për hundë. Vaksina kundër gripit me doza të larta ofrohet edhe për të rriturit e moshës 65 vjeç e lart.

Spraji i hundës është i aprovuar për personat e moshës 2 deri në 49 vjeç. Nuk rekomandohet për disa grupe, si p.sh.

Njerëzit që kanë pasur një reaksion të rëndë alergjik ndaj një vaksine gripi në të kaluarën.

Gra shtatzëna.

Fëmijët 17 vjeç ose më të vegjël që marrin aspirinë ose ilaçe që përmbajnë salicilate.

Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar ose kontaktet e ngushta të njerëzve me sistem imunitar të dobësuar.

Fëmijët e moshës 2 deri në 4 vjeç që janë diagnostikuar me astmë gjatë 12 muajve të fundit.

Njerëzit që kanë marrë kohët e fundit ilaçe antivirale për gripin.

Njerëzit me rrjedhje të lëngut cerebrospinal ose potencial për rrjedhje, të tilla si me një implant koklear.

Edhe nëse jeni alergjik ndaj vezëve, ju gjithashtu mund të merrni vaksinën kundër gripit.

Kontrolli i përhapjes së infeksionit

Vaksina kundër gripit nuk është 100% efektive, por është e rëndësishme të merren disa masa për të reduktuar përhapjen e infeksionit, duke përfshirë:

Lani duart. Lani duart mirë dhe shpesh me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda. Nëse sapuni dhe uji nuk janë të disponueshëm, përdorni një dezinfektues duarsh me bazë alkooli me të paktën 60% alkool. Sigurohuni që miqtë dhe familja me të cilën jeni rregullisht, veçanërisht fëmijët, të dinë rëndësinë e larjes së duarve.

Shmangni prekjen e fytyrës. Mbajtja e duarve larg syve, hundës dhe gojës ndihmon në mbajtjen e mikrobeve larg atyre zonave.

Mbuloni me dorë gojën gjatë teshtitjes dhe kollitjes. Kur teshtini apo kolliteni dhe keni vënë dorën në gojë për mbrojtje. Lani duart, sepse shumë është e rëndësishme.

Sipërfaqet e pastra. Pastroni rregullisht sipërfaqet e prekura shpesh për të parandaluar përhapjen e infeksionit duke prekur sipërfaqen me virusin mbi të dhe më pas fytyrën.

Shmangni turmat. Gripi përhapet lehtësisht kudo ku mblidhen njerëzit – në qendrat e kujdesit për fëmijët, shkollat dhe transporti publik. Duke shmangur turmat gjatë sezonit të pikut të gripit, ju reduktoni shanset për infektim.

Gjithashtu, shmangni këdo që është i sëmurë. Dhe nëse jeni i sëmurë, qëndroni në shtëpi për të paktën 24 orë pasi temperatura juaj të jetë zhdukur për të zvogëluar shanset tuaja për të infektuar të tjerët.

Mjekimi

Zakonisht, nuk do t’ju duhet asgjë më shumë se sa pushimi dhe shumë lëngje për të trajtuar gripin. Por nëse keni një infeksion të rëndë ose jeni në rrezik më të lartë të komplikimeve, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë një ilaç antiviral për të trajtuar gripin.

Këto barna mund të përfshijnë oseltamivir (Tamiflu), baloxavir (Xofluza) dhe zanamivir (Relenza).

Oseltamivir dhe baloxavir merren nga goja. Zanamivir thithet duke përdorur një pajisje të ngjashme me një inhalator të astmës. Zanamivir nuk duhet të përdoret nga askush me probleme të caktuara kronike të frymëmarrjes, si astma dhe sëmundjet e mushkërive.

Personave që janë në spital mund t’u përshkruhet peramivir (Rapivab), i cili jepet në venë.

Këto medikamente mund të shkurtojnë kohëzgjatjen e sëmundjes suaj me një ditë apo më shumë dhe të ndihmojnë në parandalimin e komplikimeve serioze.

Efektet anësore të barnave antivirale mund të përfshijnë nauze dhe të vjella. Këto efekte anësore mund të reduktohen nëse ilaçi merret me ushqim.

Më shumë informacione

Oksigjenimi ekstrakorporal i membranës (ECMO)

Mënyra e jetesës dhe ilaçet në shtëpi

Nëse keni grip, këto masa mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave tuaja:

Pini shumë lëngje. Zgjidhni ujë, lëngje dhe supa të nxehta për të parandaluar dehidratimin.

Pushoni. Flini më shumë gjumë për të ndihmuar sistemin tuaj imunitar të luftojë infeksionin. Mund t’ju duhet të ndryshoni nivelin e aktivitetit tuaj, në varësi të simptomave tuaja.

Merrni parasysh ilaçet kundër dhimbjeve. Përdorni acetaminofen (Tylenol, të tjerë) ose ibuprofen (Advil, Motrin IB, të tjerë) për të luftuar ethet, dhimbjet e kokës ose dhimbjet e lidhura me gripin. Fëmijët dhe adoleshentët që shërohen nga simptoma të ngjashme me gripin nuk duhet të marrin aspirinë për shkak të rrezikut të sindromës Reye, një gjendje e rrallë por potencialisht fatale.

Për të ndihmuar në kontrollin e përhapjes së gripit në komunitetin tuaj, qëndroni në shtëpi dhe mbajini fëmijët e sëmurë në shtëpi derisa ethet të largohen, pa përdorur ilaçe, për 24 orë. Nëse nuk keni një takim mjekësor, shmangni qëndrimin pranë njerëzve të tjerë derisa të ndiheni më mirë. Nëse duhet të largoheni nga shtëpia për të marrë kujdes mjekësor, vendosni një maskë në fytyrë. Lani duart shpesh.