HULUMTIM I RI: Si të përshpejtohet trajtimi i kancerit të gjirit te pacientët rezistent ndaj kimioterapisë

Gjegjësisht, derisa kimioterapia mund të mos vrasë qelizat e kancerit te këta pacientë me rrezik të lartë, imunoterapia, një lloj trajtimi që ndihmon sistemin imunitar të sulmojë qelizat e kancerit, mund të sjellë përfitime, pretendojnë shkencëtarët.

Shkencëtarët kanë identifikuar lloje të qelizave imune që mund të synohen për të zhvilluar imunoterapi specifike për kancerin e gjirit rezistent ndaj kimioterapisë.

Gjegjësisht, derisa kimioterapia mund të mos vrasë qelizat e kancerit te këta pacientë me rrezik të lartë, imunoterapia, lloj trajtimi që ndihmon sistemin imunitar të sulmojë qelizat e kancerit, mund të sjellë përfitime, besojnë shkencëtarët.

Hulumtimet e reja kanë treguar se qelizat e kancerit rezistente ndaj kimioterapisë kanë shumë pak qeliza imune rreth tyre, por se kimioterapia shkaktoi ndryshime në disa lloje të qelizave imune.

Në veçanti, u gjet një rritje në numrin e qelizave “të lindura” (qelizat që reagojnë fillimisht) si neutrofilet dhe qelizat vrasëse natyrore (NK). Qelizat NK ndihmojnë trupin të luftojë infeksionet dhe kancerin.

Por hulumtimi i publikuar në Clinical Cancer Research tregoi se numri i shtuar i qelizave NK te pacientët me sëmundje rezistente ndaj kimioterapisë nuk kishte aktivitet citotoksik – një “instinkt vrasës”.

Gjithashtu u gjetën gjene të lidhura me imunitetin të lidhur me qelizat NK, të cilat nga ana e tyre ishin të lidhura me frenimin ose lodhjen e qelizave, që do të thoshte se qelizat NK nuk mund të luftonin qelizat e kancerit.

Mendohet se kjo pasqyrë e re në sjelljen e qelizave NK mund të përdoret për të zhvilluar imunoterapi specifike për këta pacientë me rrezik të lartë, të cilat duhet të hulumtohen në provat klinike të ardhshme.