Jeni vaksinuar, keni marrë dozën përforcuese dhe keni kaluar COVID-19! A mund të ndjeheni të çliruar tani?

Rreziku i varianteve të reja të virusit duhet të jetë shqetësues, sepse kur ato ndodhin, bota mund të përballet me probleme të reja dhe ne do të duhet të presim përsëri për të kuptuar se sa shumë na mbrojnë vaksina dhe imuniteti hibrid nga lloji i ri i virusit.

Në fillim të pandemisë, shërimi nga infeksioni koronavirus ishte shkak për optimizëm, nëse shëroheshe, kishe njëfarë niveli imuniteti. Me kalimin e kohës doli se imuniteti ishte i humbur. Çfarë të presim pas rimëkëmbjes?

Disa kanë pasur ri-infeksion, ndërsa disa po pyesin se çfarë mbrojtjeje ofron vaksina, por edhe infeksioni. Ja çfarë thonë ekspertët.

ÇFARË NËNKUPTON INFEKSIONI PËR IMUNITETIN?

Imuniteti përkufizohet si aftësia e trupit për të mbrojtur veten nga viruset kur ekspozohet ndaj baktereve ose viruseve. Në varësi të llojit të infeksionit, kjo mbrojtje mund të zgjasë me muaj, vite apo edhe gjatë gjithë jetës. Por kur bëhet fjalë për COVID-19, imuniteti zgjat disa muaj, por se si kalon koha dhe ulet dhe sa mund të zgjasë saktësisht, është ende duke u hetuar. Imuniteti i të gjithëve funksionon gjithashtu ndryshe, ndryshe nga imuniteti i fituar nga vaksinimi, i cili ka një formulë standarde për të gjithë popullatën, tha Theodore Bailey, kreu i departamentit të sëmundjeve infektive në Qendrën mjekësore Baltimore.

A ËSHTË E SIGURT TË SHKONI NË RESTORANTE DHE KAFENE PASI KENI KALUAR COVID-19

Nuk ka gjasa që të infektoheni disa muaj pas infeksionit të parë, thotë doktor Bejli, por një studim konfirmon se imuniteti pas COVID-19, dmth. nivelet e antitrupave bien tre muaj pas infektimit. Gjithashtu, nëse fitoni imunitet ndaj një lloji të virusit, nuk do të thotë se e keni fituar atë për një variant tjetër.

Duke qenë se ekziston gjithmonë mundësia e riinfektimit, ai ju këshillon të mendoni për imunitetin pas sëmundjes si diçka që do t’ju mbrojë nga një përfundim serioz, por sërish do të ketë sjellje të rrezikshme nga të cilat ai nuk mund t’ju mbrojë. Pra, ka ende gjëra për t’u shmangur sepse ato rrisin shanset për infektim, si për shembull qëndrimi në ambiente të mbyllura ku ka një numër të madh njerëzish. Kjo nuk do të thotë që ata që janë shëruar së fundmi nga sëmundja duhet të ulen në shtëpi, por duhet të vendosin se sa rrezik janë të gatshëm të marrin. Në muajt e parë pas infektimit, shumica e atyre që janë vaksinuar kanë një rrezik shumë të vogël që infeksioni të përsëritet menjëherë, që do të thotë se nëse shkojnë në palestër nuk duhet të kenë frikë nga shtrimi në spital.

“Udhëtimet, shkuarja në restorante apo palestër po bëhen aktivitete më të sigurta për ta, madje është edhe më e sigurt të mbani maskë”, shton Dr. Bailey.

ÇFARË MUND TË BËSH TJETËR DHE ÇFARË MASASH NA DUHEN PËR T’U MBROJTUR?

Nëse po planifikoni një udhëtim ose dëshironi të shkoni në një festë, mjeku juaj ju këshillon t’i kushtoni vëmendje masave mbrojtëse, si p.sh. mbajtja e maskës në ambiente të mbyllura ku ka shumë njerëz. Kjo është një mënyrë e mirë për të mbrojtur veten.

William Schaffner, profesor në Universitetin Vanderbilt, pajtohet se ata që janë shëruar kohët e fundit duhet të mbajnë ende maska ​​​​në ambiente të mbyllura dhe nëse po planifikoni një udhëtim, duhet patjetër të testoheni, veçanërisht nëse jeni duke vizituar anëtarët më të vjetër të familjes. Ai gjithashtu beson se megjithëse është i vogël, ka ende mundësi që të infektoheni përsëri dhe të përhapni virusin. Sa më shumë kohë të ketë kaluar nga infeksioni i mëparshëm, aq më e madh është mundësia e riinfektimit. Akoma vlejnë regullat, sipas të cilave personat me test pozitiv duhet të izolohen.

Rreziku i varianteve të reja të virusit duhet të jetë shqetësues, sepse kur ato ndodhin, bota mund të përballet me probleme të reja dhe ne do të duhet të presim përsëri për të kuptuar se sa shumë na mbrojnë vaksina dhe imuniteti hibrid nga lloji i ri i virusit.

Në fund të tregimit, mjekët theksojnë se sa shumë lëviz dhe ku varet nga sa i gatshëm është për të marrë rrezikun. “Nëse jeni 70 vjeç dhe keni diabet, nuk do t’ju këshilloja të rrezikoni, por nëse jeni 25 vjeç dhe jeni plotësisht i shëndetshëm dhe keni pasur sëmundjen, unë do të isha i pari që do t’ju pyesja nëse jeni vaksinuar. Këta njerëz mund të lëvizin lirshëm. “Por meqenëse asgjë nuk është e sigurt sot, unë gjithashtu këshilloj të mbani maska”.

Kur ne infektohemi gjithnjë e më pak, rreziku do të jetë më i ulët. Më pak viruse në mjedis do të thotë më pak mundësi për t’u përhapur dhe infektuar. Duke vepruar kështu, mund të nxirrni frymën dhe të jeni më të qetë për disa javë pas përfundimit të sëmundjes, por megjithatë kini kujdes ku shkoni dhe mos harroni të mbani maskën.