KENI KALUAR KORONAVIRUSIN DHE NUK NDJEHENI MIRË? Simptomat e COVID-it afatgjatë mund të zgjasin deri në 18 muaj

Dihet se simptomat e sëmundjes mund të vazhdojnë për një kohë të gjatë, por të dhënat e reja tregojnë se mund të bëhet fjalë edhe për disa muaj...

Të dhënat u mblodhën nga një studim i madh që përfshiu rreth 33,000 njerëz në Skoci, të cilët rezultuan pozitivë me kovid. Rezultatet në fakt përputhen me ato të mbledhura nga studime të vogla. Nga 197 personat që kishin infeksionin dhe plotësuan një pyetësor pas 12 dhe 18 muajsh, u zbulua se ata ende kishin simptoma, tha raporti i Nature Communications.

Shërimi në 12 muaj mungoi në 11 përqind të njerëzve, ndërsa 51 përqind u shëruan pjesërisht, ndërsa 39 përqind u shëruan plotësisht. Infeksioni asimptomatik nuk shoqërohet me simptoma afatgjata. Por nga 31,486 personat me infeksion simptomatik, rreth gjysma nuk u shëruan për 6 deri në 18 muaj. Në sondazh, tetë përqind thanë se nuk ishin shëruar, 47 përqind ishin shëruar pjesërisht dhe 45 përqind ishin shëruar plotësisht nga sëmundja.

“Studimi ynë është i rëndësishëm sepse ofron kuptim të simptomave afatgjata të COVID në popullatën e përgjithshme, jo vetëm individët që u është dashur të shtrohen në spital për simptoma,” shpjegon udhëheqësja e studimit Jill Pell nga Universiteti i Glasgow.

COVID afatgjatë është më i zakonshëm tek pacientët e shtruar në spital që janë më të moshuar, gratë dhe ata me probleme shëndetësore para-ekzistuese. Simptomat më të zakonshme janë gulçimi, dhimbje gjoksi, rrahje të zemrës, konfuzion dhe mjegulla e trurit.

Shkencëtarët kanë zbuluar se vaksinimi para infeksionit mbron nga simptomat afatgjata.

JU MUNDOJNË SIMPTOMAT E KOVIDIT AFATGJATË? NUTRICIONISTËT ZBULOJNË CILAT USHQIME NDIHMOJNË

Dr. Greg Wanicachorn, drejtor i repartit COVID në Klinikën Mayo dhe Dr. Joan Salge Blake, nutricioniste në Universitetin e Bostonit, theksojnë rëndësinë e ushqimit të duhur, i cili do të përfitojë shëndetin e përgjithshëm. Sipas tyre, zgjedhja më e mirë është dieta mesdhetare, e cila përmban vaj ulliri, perime, fruta, arra dhe drithëra. Ata gjithashtu shtojnë se kjo nuk do të thotë se duhet të harroni mishin dhe proteinat, kështu që peshku dhe mishi i bardhë i pulës janë zgjedhje të mira.

Dr. Blake shton se marrja e ulët e proteinave mund të ndikojë në lodhjen, e cila është një nga gjërat që nuk dëshironi sepse COVID-i do t’ju lodhë gjithsesi, kështu që sigurisht që duhet të siguroheni që po hani mjaftueshëm proteina. Peshqit e yndyrshëm si toni ose salmoni janë burim i mirë i yndyrave omega 3 që do të përmirësojnë shëndetin kardiovaskular. Por fokusi duhet të jetë te të ushqyerit, jo vetëm te superushqimet. Një superushqim është ai që është plot me antioksidantë, fibra dhe acide yndyrore, të gjitha këto janë shumë të mira për shëndetin.