Ekzistojnë tre burime të sheqerit, si karbohidratet me indeks glikemik të lartë të cilat mund të rrisin nivelin e sheqerit në gjak. Më e keqja është se jo të gjitha janë të dukshme, kështu që shumë lehtë mund të ndodhë që të ekzagjerohet me konsumimin e tyre.
Misri
Ndoshta, deri më tani keni menduar se: “Por misri është një perime!” çka në fakt nuk është e vërtetë, duke pasur parasysh se misri është një lloj drithëri. Ai shëndërohet në sheqer ende sa është në gojë dhe ngadalë lëviz për në sistemin kardiovaskular. Në vend të misrit më së miri është që të përdorni fasulet e zeza, të cilat do t’ju mbushin me fibra, por jo dhe me sheqer.
Fjolla drithërash
Nutricionistët shpesh theksojnë rëndësinë e fibrave, për fat të keq, ata mund të vijnë në variantet jo të shëndetshme. Për shembull, mund të jenë përplot me gluten. Në përgjithësi, ato përmbajnë më shumë gluten dhe niseshte të cilat mund të shkaktojnë rritjen e sheqerit në gjak, prandaj bëni kujdes.
Nëse doni që të plotësoni nevojën për fibra të trupit tuaj dhe njëkohësisht të mbani në nivel të qëndrueshëm sheqerin në gjak, përpiquni që të përfshini quinoa në vaktet e juaja si një alternativë më të shëndetshme.
Patate të skuqura
Ka mjaft arsye që ju të shmangni patatet e skuqura, por ndoshta nuk u ka shkuar ndërmend që në listë të shtoni edhe sheqerin.
Patatet kanë indeksin glikemik më të lartë se të gjitha ushqimet tjera në kategorinë e perimeve, për shkak se karbohidratet që ata përmbajnë shëndërohen në sheqerna dhe absorbohen shpejt në qarkullimin e gjakut. Mënyra më e mirë është që t’i shmangni ato, dhe t’i zëvendësoni patatet me ushqime tjera më të shëndetshme.