Lakra është një nga bimët më të përhapura në rajonin tonë. Ajo mund të gjendet pothuajse në çdo kohë të vitit me një çmim të volitshëm dhe është i pashmangshëm tek të ushqyerit e çdo familjeje. Përveç kësaj, lakra është shumë e shëndetshme dhe shëruese dhe mund të përdoret për parandalimin dhe zbutjen e simptomave të sëmundjeve të shumta.
Edhe pse, nuk është veçanërisht i shijshëm, lëngu i lakrës është jashtëzakonisht i shëndetshëm dhe ka shumë përparësi.
Lakra është burim i fibrave dhe beta-karotenit, si dhe i vitaminave K, E, C, B1 dhe B6, si dhe i hekurit, magnezit, jodit dhe kalciumit. Studimet tregojnë se konsumi ditor i lëngut të freskët të lakrës mund të përmirësojë shëndetin dhe të parandalojë shfaqjen e sëmundjeve të shumëfishta.
Ul rrezikun e shfaqjes së kancerit
Lëngu i lakrës ka efekt të fuqishëm antikancerogjen dhe ul rrezikun e shfaqjes së kancerit të gjirit, zorrës së trashë, mëlçisë, mushkërive dhe vezoreve.
Forcon imunitetin
Studimet tregojnë se lakra e forcon imunitetin dhe mbron nga ftohjet dhe infeksionet, ndërsa është e mirë edhe për zbutjen e simptomave të alergjive.
Mbron zemrën
Lakra është burim i shkëlqyeshëm i selenit, i cili ul rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, tensionit të lartë të gjakut dhe sulmit në tru.
Stimulon funksionin e trurit
Falë përqindjes së lartë të vitaminës K dhe antocianineve, lakra përmirëson koncentrimin, fokusin dhe kujtesën.