Një ish-agjent i FBI-së këshillon se si të mbrohen fëmijët nga grabitësit

Klint Van Zand, një ish-agjent dhe negociator i FBI-së, ndau disa këshilla për të ndihmuar prindërit t’i mësojnë fëmijët e tyre se si të shmangin situatat e rrezikshme dhe të shpëtojnë nga një rrëmbyes ose një lloj tjetër grabitqari.

Çdo prind dëshiron të mbrojë fëmijët e tyre, dhe shumë nëna dhe baballarë janë të shqetësuar për sigurinë e tyre. Klint Van Zand, një ish-agjent dhe negociator i FBI-së, ndau disa këshilla për të ndihmuar prindërit t’i mësojnë fëmijët e tyre se si të shmangin situatat e rrezikshme dhe të shpëtojnë nga një rrëmbyes ose një lloj tjetër grabitqari.

Dhjetë këshilla sigurie që çdo fëmijë duhet të dijë
  • Mos hipni në makinën e askujt nëse prindërit nuk ju thonë personalisht. Gjithashtu, qëndroni larg nga dikush që ju ndjek në këmbë ose në makinë. Mos iu afroni makinës për të folur me njerëzit në të.
  • Të rriturit që kanë nevojë për ndihmë nuk duhet të kërkojnë ndihmë nga një fëmijë; ata duhet të pyesin të rriturit e tjerë. Të rriturit nuk duhet t’ju kërkojnë udhëzime ose ndihmë për të kërkuar një qen të humbur ose t’ju thonë se nëna ose babi juaj janë në telashe dhe se ata do t’ju çojnë tek ata.
  • Ik shpejt nga kushdo që përpiqet të të çojë diku. Thërrisni me zë të lartë: “Kjo nuk është nëna/babai im!”
  • Kërkojuni gjithmonë prindërve tuaj leje për të lënë oborrin ose parkun për të shkuar në shtëpinë e dikujt. Kërkoni leje para se të hyni në shtëpinë e dikujt.
  • Asnjëherë, kurrë autostop! Mos hipni në makinën e dikujt tjetër nëse prindërit nuk ju thonë se është në rregull.
  • Njerëzit nuk duhet t’ju kërkojnë t’i mbani sekretet e tyre. Nëse ata ndajnë një sekret me ju ose mbajnë diçka që ju thonë ose ju bëjnë, tregojuni prindërve ose mësuesve tuaj menjëherë. Gjithashtu, refuzoni të bëni një foto nëse dikush ju ofron dhe paralajmëroni prindërit tuaj për këtë.
  • Askush nuk lejohet t’ju prekë në pjesët e trupit të mbuluara me rroba banje. Trupi është i veçantë dhe privat.

  • Ju mund dhe keni të drejtë të thoni jo, madje edhe të afërmve ose miqve që përpiqen të bëjnë diçka që ju bën të ndiheni jo rehat.
  • Bini dakord për një fjalë të sigurt me mamin dhe babin që vetëm ju do ta dini dhe që mund ta përdorni nëse dikush në familje është në vështirësi.
  • Mësoni të bërtisni me zë të lartë dhe gjatë. Fëmija nuk duhet të bjerë në panik kur është në vështirësi. Kur bërtisni, merrni frymë thellë, të cilat furnizojnë trurin dhe muskujt tuaj me oksigjen dhe energji. Të bërtiturit mund t’ju japë guxim dhe të lëvizni këmbët kur keni nevojë të vraponi.