Një numër i madh njerëzish nuk e pranuan se kishin COVID, ndërsa kjo është arsyeja kryesore pse gënjyen

Një studim i ri zbulon pse disa individ gënjyen për rezultatet e tyre pozitive me COVID-19.

Studimi u zhvillua në Amerikë dhe zbuloi se rreth 40 për qind e popullsisë në kulmin e pandemisë gënjeu se kishte sëmundje të shkaktuar nga koronavirusi ose nuk kishte ndjekur rekomandimet e ekspertëve. Studimi monitoroi 1700 njerëz, 271 prej të cilëve ose e keqinterpretuan gjendjen e tyre si të lidhur me COVID ose ndoqën dobët këshillat e ekspertëve për t’u mbrojtur nga virusi.

Ata injoruan rregullat e karantinës, i thanë dikujt se po ndiqnin të gjitha masat mbrojtëse edhe pse nuk i zbatonin ato, apo ndoshta edhe nuk përmendën se kishin COVID kur hynë në ordinancën e mjekut. Ata gjithashtu thanë gënjeshtra për vaksinimin, kështu që disa pretenduan se ishin vaksinuar edhe pse nuk ishin të vaksinuar, zbulon studimi.

PSE GËNJYEN?

Një nga arsyet nga më të shpeshtat pse ata fshehën të vërtetën është se: ata donin ta shijonin lirinë normalisht.

“COVID-19 dhe masat mbrojtëse mund të jenë barrë, por ato funksionojnë”, tha një nga autorët e studimit, Dr. Andrea Gurmankin Levy dhe kolegia e tij shton se rezultatet e këtij studimi ngrenë dyshime se shmangia e rregullave, si p.sh. mbajtja e maskës ose shmangia e tubimeve të mëdha mund ta zgjasë problemin dhe infeksioni mund të vazhdojë të përhapet.

“Disa njerëz mendojnë se asgjë e tmerrshme nuk do të ndodhë nëse nuk e pranojnë statusin e tyre të lidhur me COVID një ose dy herë. Por, siç zbulon studimi, pothuajse gjysma e popullsisë e bën këtë, që është problem madhor që mund të zgjasë vetëm kohëzgjatjen e pandemisë“, shton doktor Fagerlin.

Krahas lirisë që do të thotë shumë për ta, ata si arsye u shprehën se nuk mendonin se COVID-19 ishte problem i madh, nuk ndiheshin keq, nuk u lejuan të humbisnin punë, ndiqnin këshillat e një person i famshëm, dhe në fund – ata menduan se nuk ishte puna e askujt.

Është e qartë se një sjellje e tillë mund të inkurajojë vetëm përhapjen e sëmundjes në komunitet dhe për disa njerëz sëmundja, përpara vaksinave, mund të kishte nënkuptuar lehtësisht vdekjen, shpjegoi Dr. Levy në raport.

Rreth 60 përqind e të anketuarve raportuan se kërkonin këshilla mjekësore në lidhje me parandalimin dhe trajtimin, ndërsa studimi zbuloi se njerëzit që shpesh keqinterpretonin gjendjen e tyre ishin shumë mosbesues ndaj shkencës dhe bindjet politike dhe feja nuk u gjetën të lidhura me studimin. Shkencëtarët nuk janë të sigurt nëse të anketuarit po thoshin të vërtetën, ndërsa rezultatet mund të nënvlerësojnë se sa shpesh njerëzit ishin të pasinqertë për shëndetin e tyre.

“Ky studim na zbulon se çfarë i shqetëson njerëzit për masat e vendosura gjatë pandemisë dhe sa të sinqertë janë ata në mes të krizës globale. Këto njohuri do të na ndihmojnë të përgatitemi për një valë të re sëmundjesh që do të prekë të gjithë botën”, thotë një nga autorët e studimit, Dr. Alistair Thorpe.